Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Valurnor i svarta påsar bärs in vid en vallokal i Barcelona.
1 av 3
Valurnor i svarta påsar bärs in vid en vallokal i Barcelona. Foto: Felipe Dana
Folk har samlats utanför en vallokal i Barcelona.
2 av 3
Folk har samlats utanför en vallokal i Barcelona. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Barcelona
3 av 3
Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Köer utanför vallokaler i Spanien – polis på väg

Ekot på plats: Polisen var hårdhänta – drog folk i håret
1:15 min

Från Barcelona rapporteras att kravallpolis nu har börjat ingripa mot den folkomröstning om självständighet som är tänkt att hållas i Katalonien idag. Vallokaler har spärrats av av polisen och valurnor har tagits om hand.

Samtliga Kataloniens poliskårer, och de tusentals poliser som skickats från andra områden i Spanien, har fått order om att förhindra människor från att rösta.

Men de har också fått order om att inte bruka våld. Och vid många av vallokalerna rapporteras mycket folk, både väljare som köat flera timmar innan röstandet ska börja, och aktivister som blockerar ingångar så att polisen inte ska kunna ta sig in. På några håll, bland annat där regionpresidenten har väntats rösta, rapporteras om sammanstötningar mellan kravallpolis och väljare.

Aktivister har barrikaderat sig och väljare har bildat köer kring vallokaler, i hopp om att dagens folkomröstning om självständighet ska kunna genomföras som planerat. 

Antoni Estruch, 65, är en av de som väntar och han säger att han har lite ont i magen.

– Det känns oroligt, väldigt nervöst. Jag skulle önska att det inte fanns en sådan konfrontation.

Precis när han säger det skriker någon "leve Spanien" från en förbipasserande taxi.

– Ser du? säger Antoni Estruch.

– Folk tycker att det är jobbigt, tror jag. Men man går ut ändå, för man kan inte sticka huvudet i sanden. Man måste göra något.

Han hade helst sett att politikerna i Madrid och Barcelona börjat prata med varandra.

– Men jag tror att det kommer att gå lugnt till i dag, för katalanerna är ett lugnt folk. Vi har förlorat alla strider, vi är inga krigare, säger Antoni Estruch.

Utanför vallokalen vid en korsning i stadsdelen Eixample i centrala Barcelona hade en folksamling bildats i väntan på klockan 9, då valet skulle börja. 

Folksamlingen brast ut i applåder när de frivilliga valarbetarna – som riskerar miljonböter – gick in i lokalen.

Intill husväggen nära dörren står 43-åriga Lidia Calvo. När TT vill ställa frågor ber hon om att få se presslegitimation. Likt många andra säger hon att hon är orolig för repressalier och vill därför veta säkert vilka hon pratar med.

– Vi har varit här sedan klockan 04.30, säger hon.

– När vi kom fanns här en grupp på runt 15 killar i 20-årsåldern som tillbringat natten här. När folk började dyka upp vid 05-tiden så gick de.

Hur har stämningen varit?

– Väldigt fredlig, vi har det bra. Vid ett tillfälle kom en skåpbil från den nationella polisen. Vi sjöng sånger, och efter en kvart ungefär sade de åt oss att vara tysta och åkte härifrån.

– Nu ska vi rösta. Men rösterna kommer inte att räknas förrän klockan nio i kväll så vi får stanna här till dess.

Det finns över 2 000 vallokaler, och någon överblick är svår att få. På en interaktiv karta som den katalanska tidningen Ara lagt ut om läget vid vallokalerna finns än så länge bara en liten andel med.

Inrikesdepartementet i Madrid hävdade enligt nyhetsbyrån AP sent i går kväll att "de flesta" vallokaler har spärrats av, och att självständighetsaktivister bara lyckats ockupera "några".

Polisen har fått order om att förhindra människor från att rösta. Minst omkring 30 polisfordon, allt från skåpbilar till en stor lastbil fyllda med poliser, har lämnat hamnen i Barcelona, skriver Reuters.

Ekots Naila Saleem är på plats i Barcelona utanför en av skolorna som har ockuperats av föräldrar och elever:

– Det har varit några poliser här och tittat, men inte ingripit, man har uppmanat till lugn och sedan dragit sig tillbaka, men det kan hända att man agerar när klockan är 09.00, om vallokalerna öppnar då.

– Jag får en känsla av att väldigt många står på ja-sidan just här, det är därför de har varit här sedan klockan 05.00 på morgonen, och köat i regnet. Men många säger också att det är viktigt att de får rösta, så får man se vad folk egentligen vill, säger Naila Saleem.

Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen får väljarna frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den regionala styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom två dygn om resultatet blir ett ja.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol och centralmakten i Madrid har vidtagit flera åtgärder för att förhindra den.

Relaterat

Mer om Katalonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".