Kvinna på scen vid podium.
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Foto: Johan Nilsson/TT.

Centern har slagit fast politiken inför valet

Mest rabalder blev det kring Systembolagets monopol
1:53 min

Efter fyra dagars stämma har nu Centerpartiet beslutat om sin politik inför valåret. Bland annat slog man fast program på utrikes- och migrationsområdet.

Vi har befäst politiken, säger utrikespolitiska talespersonen Kerstin Lundgren.

– Det är att befästa politiken, men också en tydlighet när det gäller EU, ett EU som kan vara mer flexibelt men också med en tro på att EU har framtiden för sig. Den här stämman har bekräftat partiets syn på medlemskap i Nato och det har visat sig genom att det inte har varit någon debatt kring det beslut som stämman tog 2015 i Falun.

Partiledningen har bland annat fått partiet med sig att driva på för en skatte- och bostadspolitisk reform, som bland annat innebär sänkta skatter på jobb och företagande.

Mest rabalder blev det kring Systembolagets alkoholmonopol. Med knapp majoritet vann de som vill behålla monopolet, med tillägget att bland annat göra det enklare för lanthandlare att bli ombud.

Ungdomsförbundets ordförande Magnus Ek hade velat avskaffa monopolet.

– Det är klart att jag är besviken, men jag ser också att partistyrelsen har tagit kritiken till sig och vill utveckla det monopol vi har och det tycker jag är bra, säger Magnus Ek.

På sjukvårdsområdet beslutades att det ska räcka att ha läkarlegitimation för att etablera sig i primärvården med eget patientansvar. Ungdomsförbundet fick inte gehör för kravet på platt skatt.

En rad ombud drev på i frågan om införande av en sockerskatt, ett förslag som dock röstades ner av stämman. Nu på förmiddagen sade partiet nej till kravet att ta bort det kommunala vetot när det gäller etablering av vindkraft.

Partiets migrationspolitik fick stort utrymme i debatten, och så här säger Annie Lööf om möjligheterna att driva centerlinjen i alliansen.

– Ta till exempel det här med familjeåterförening, att barn ska kunna få återse sin mamma och pappa. Där är vi tre allianserpartier som driver den linjen, och vi behöver se till att forma en politik i alliansen framåt där vi både har en reglerad invandring, men där vi också ser till exempelvis ser ömmande skäl, men också att barn ska kunna få återse sina föräldrar.

Mer om Centerpartiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".