Barcelona
1 av 2
Foto: Emilio Morenatti
Man lägger papper i låda.
2 av 2
Antoni Flotats, 90 år, får hjälpa att lägga i sin röstsedel. Foto: LLUIS GENE/TT.

Ekots Beatrice Janzon: Det mest allvarliga läget i Spanien på flera decennier

"Svårt att se om det går att få ett utfall som representerar folkviljan"
2:48 min

Polisen gör rusningar och beslagtar valmaterial runtom i Katalonien när den spanska regionens folkomröstning nu börjat. Beatrice Janzon, tidigare Sydeuropakorrespondent som bevakat Katalonienfrågan under flera år säger att läget är väldigt allvarligt.

– Det är det mest allvarliga läget på flera decennier i Spanien, sedan Francoregimen. Nu ser vi hur bilder skickas runt i sociala medier på äldre personer som beskrivs som röstande och som torkar blod och blivit skadade vid sammandrabbningar med poliser. Vi vet inte vad som hänt innan de här bilderna togs. Det är inte många sådana bilder men katalaner jag haft kontakt med har en mycket upprörd ton nu och de uttrycker att det blir omöjligt med försoning efter den här dagen.

Poliser som Beatrice Janzon haft kontakt med säger att man kan vänta sig sammandrabbningar framöver nu och drar paralleller till det vi sett på gatorna med regeringsprotester i Paris till exempel.

– Under de senaste åren när den här självständighetsrörelsen accelererat så har det handlat mycket om att bolla frågan juridiskt. Katalanerna höll också en förbjuden omröstning 2014 när poliser inte ingrep.

– Författningsdomstolen har sagt nej gång på gång och att det här strider mot den spanska grundlagen. Nu genomför politikerna i regionregeringen i Katalonien det här i alla fall och nu har det också kommit till det läget att myndigheterna ingriper på det här sättet.

Vilka är dina intryck av att ha bevakat frågan under flera år och varit mycket i Katalonien?

– Att seperatistsidan har blivit alltmer ilsken i sin retorik. Många som överhuvudtaget inte tänkt på självständighet tidigare har berättat att de tycker att centralregeringen i Madrid hanterar det här så dåligt, utan dialog, att de också gått över till att bli självständighetsförespråkare. Andra som är motståndare till självständighet anser att det är en sorts teater eller fars som katalanska regionregeringen bedriver eftersom folkomröstningen inte anses vara legitim.

Hur ser man på det här inom EU?

– Med oro. Det är är svårt för katalanska separatisterna att få internationellt stöd. Det som bekymrar många i Europa är att det här ska göra att självständighetsrörelser i andra länder får mer fart, som i Lombardiet och Veneto i Italien, Korsika i Frankrike och Flandern i Belgien. Och oron finns också i Spanien för att självständighetskrav i bland annat Baskien ska få fart igen.

Från katalanska separatisters håll där man redan arbetar med en sorts diplomati och lobbynätverk i många länder hoppas man att länder som själva fått självständighet, också inom EU, ska ge stöd och också erkänna Katalonien som självständigt om det skulle bli ett sådant utslag i folkomröstningen.

Vad kan hända efter den här omröstningen?

– Det är väldigt oklart och det är svårt att se om det går att få ett utfall som verkligen representerar folkviljan i den här förbjudna omröstningen med det kaos som råder. Det är ju säkert de som vill ha självständighet som i största utsträckning går och röstar eftersom många som inte vill ha en egen nation inte heller rösta.

– Det såg vi också vid den förra omröstningen. Skulle regionpresidenten anse att det finns ett underlag för att utropa självständighet så kan man ändå genom att förhala rösträknandet några veckor försöka att få till en medling genom EU eller FN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".