Folkmassa.
Foto: Vincent Yu/TT.

Tusentals demonstrerade på Kinas nationaldag i Hongkong

Demonstrant: Jag är förbannad på Hongkongs regering
2:40 min

I dag på Kinas nationaldag demonstrerade flera tusen människor i Hongkong mot det de ser som Pekings allt hårdare grepp om det självstyrande området.

Sedan den så kallade "paraplyrörelsen" organiserade stora demokratidemonstrationer i Hongkong 2014 upplever många att trycket från Kina ökat, med inblandning i val och åtal mot demonstrationsledare i Hongkong.

– Jag är förbannad på Hongkongs regering och på Kinas kommunistparti, säger fröken Lam, som är en av tusentals Hongkongbor som i dag tågade igenom staden.

Ilskan kommer av att några av de studenter som ledde 2014 års Paraplyrörelse dömts till fängelse för sin roll i de demokratidemonstrationer som lamslog delar av Hongkong i 79 dagar. 

– Det här är politiska fångar, och det är första gången Hongkong har sådana.

Demonstrationsledarna Joshua Wong, Nathan Law och Alex Chow dömdes först till samhällstjänst, men efter att justitiedepartementet överklagat domen dömdes de i augusti till mellan 6 och 8 månaders fängelse.

Enligt demonstranterna ett resultat av politiska påtryckningar från Peking.

Demonstranterna som tågade längs Hennessy road i centrala Hongkong höll upp händerna och gjorde "tummen ner", och skanderade att justitieminister Rimsky Yuen måste avgå.

I dag är det Kinas nationaldag, till minne av folkrepublikens grundande den 1 oktober 1949, vilket firas i hela landet med fyrverkerier, konserter och en hel veckas ledighet.

Att demonstranterna valt just i dag att demonstrera är för att markera mot vad de ser som Pekings allt hårdare grepp om Hongkong.

Sirius Chan har vuxit upp i Hongkong men bor numera i Kanada. Han oroar sig över Pekings ökande inflytande.

– Inflytandet från Peking har vuxit mer och mer, säger han.

Storbritannien överlämnade den tidigare kolonin till Kina 1997, och sedan dess är Hongkong en särskild administrativ region med större friheter än resten av landet.

Men under Kinas ledare Xi Jinping har dessa friheter kommit under attack, och Peking har ingripit i Hongkongs angelägenheter vid flera tillfällen, såsom vid valet av ny chefsminister för Hongkong i våras.

Sirius Chan tycker därför att det är viktigt att alla står upp för Hongkongs frihetliga värderingar.

– Hongkongs värderingar är väldigt annorlunda från övriga Kina och vi värdesätter de värderingar vi har haft i många år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".