Två män.
Ekots Tomas Ramberg om den nyvalda partiledarens stora utmaning, regeringsfrågan. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio och Janerik Henriksson/TT.

Analys: Ulf Kristersson ingen mirakelman

Tomas Ramberg: Kommer tvingas lämna besked om SD-samarbete
1:55 min

Alliansen får nog leva med fortsatt oklarhet i regeringsfrågan, det är inte troligt att den nye moderatledaren har den magiska formel som kan ena de borgerliga partiledarna om en glasklar syn på förhållandet till Sverigedemokraterna, bedömer Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Både Centerns Annie Lööf och liberalernas Jan Björklund har bundit sig och sina partier hårt vid att inte göra sig beroende av ett stöd från Jimmie Åkessons Sverigedemokrater. Medan Ulf Kristerssons partifolk kräver att han tar alla möjligheter som bjuds att regera, även med SD:s aktiva stöd. Detsamma gäller Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor.  

I själva verket är de fyra borgerliga ledarna så fast i sina olika linjer att det verkar omöjligt att hitta nån logiskt hållbar gemensam ståndpunkt om hur de ska agera om alliansen blir mindre än de rödgröna partierna i valet.  

Det hindrar inte att de så småningom kommer att tvingas lämna ett gemensamt besked. Det blir ett besked som kan ifrågasättas och dissekeras av motståndare och medier men de kommer ändå att hävda att de nu gett sitt besked inför valet.

Alltså en situation som liknar Socialdemokraternas inför förra valet. Då var det allianspartierna som krävde besked av Stefan Löfven om vilka han skulle regera med. I november 2013 skrev Löfven en debattartikel som han menade gav ett klart svar men som i praktiken bara ledde till fler frågor.  

Dock kunde Socialdemokraterna hävda att de gett ett svar och på ungefär samma sätt kan alliansen göra nu. Luckorna i svaren speglar helt enkelt det svåra parlamentariska läge som troligen består även efter nästa val. 

Å andra sidan; Har Kristersson tur kan situationen förändras väldigt snabbt. Om han får till en "Kristersson-effekt" som gör att Moderaterna ökar alliansens samlade opinionssiffror med några procent blir det plötsligt troligt igen att allianspartierna kan vinna över de rödgröna i valet. Och då blir det enklare att samla de borgerliga eftersom alla fyra är eniga om att i så fall ta över regeringsmakten. 

Förr brukade alliansen göra ett stort nummer av att de var det enda tydliga regeringsalternativet i svensk politik. Inför 2018 års val får väljarna leva med att de borgerliga ger mera svävande besked.

Relaterat

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".