Kvinnor visar sin glädje sedan en vallokal stängt efter folkomröstningen.
1 av 10
Kvinnor visar sin glädje sedan en vallokal stängt efter folkomröstningen. Foto: PAU BARRENA
Oroligheter och människor som köar för att rösta i Katalonien.
2 av 10
Trots oroligheterna väntar mängder av människor på att få rösta i Katalonien. Foto: TT.
poliser motar bort väljare.
3 av 10
Foto: PAU BARRENA/TT.
Folksamling tittar på storbildsskärm.
4 av 10
En folksamling följer premiärministerns tal via en storbildsskärm i Barcelona. Foto: Jose Jordan/TT.
Man lägger papper i låda.
5 av 10
Antoni Flotats, 90 år, får hjälpa att lägga i sin röstsedel. Foto: LLUIS GENE/TT.
Barcelona
6 av 10
Foto: Manu Fernandez
Barcelona
7 av 10
Foto: Emilio Morenatti
Barcelona
8 av 10
Foto: Emilio Morenatti
Barcelona
9 av 10
Foto: Emilio Morenatti
Barcelona, Spanien, val
10 av 10
Foto: Felipe Dana

Ja till ett självständigt Katalonien

Vår korrespondent: Åtminstone två miljoner personer har kunnat rösta
2:40 min

Katalanska myndigheter meddelade vid en direktsänd presskonferens efter midnatt, svensk tid, att 90 procent röstat ja till självständighet, enligt de första preliminära sifforna.

Det blev alltså ett klart ja i folkomröstningen, enligt katalanska myndigheter.

2 020 144 röstade ja, medan 176 656 röstade nej till självständighet, enligt rösträkningen.

Valdeltagandet var 42,3 procent av de 5,3 miljoner röstberättigade.

Under dagen har spansk polis beslagtagit valsedlar i ett försök att stoppa folkomröstningen, som blev en våldsam historia.  

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy tackade den spanska polisen och i ett tv-tal under söndagkvällen för att "de har fullgjort sitt uppdrag enligt det mandat de hade".

Premiärministern underkänner också omröstningen. Talet möttes av burop i Barcelona.

– I dag genomfördes ingen folkomröstning i Katalonien, sa Rajoy och lade till att en stor del av katalanerna inte ville delta.

Rajoy uppmanade också det katalanska styret att sluta "gå en väg som inte leder någonstans" och sa att "alla politiska partier kommer att kallas till ett möte för att diskutera vägen framåt tillsammans".

Klokan 22.30 på söndagkvällen höll Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont ett tal, där han tackade alla som deltagit i omröstningen och fördömde den spanska polisens agerande.

– EU kan inte fortsätta att titta åt ett annat håll, sade han.

– Vi har skickat ett budskap till hela världen: Vi har rätt att bestämma över vårt eget öde, och göra det utan våld.

Puigdemont sa då, i sitt tal på söndagkvällen, att regionparlamentet kommer att informeras om resultatet och att det var regeringens avsikt är att utropa katalansk självständighet om det blev ett "ja".

När vallokalerna stängt samlades några tusen Barcelonabor på Plaça de Catalunya i hjärtat av staden för att tillsammans följa rapporteringen efter omröstningen på en storbildsskärm.

Mariano Rajoys tv-sända tal möttes av högljudda burop och busvisslingar.

Vid det laget hade bilder spridits över hela världen på hur polisen använt våld för att beslagta valurnor samt avlägsna människor från vallokaler runt om i Katalonien. Vittnesmål om hur kvinnor och män i alla åldrar drabbats när de gjorde passivt motstånd spreds snabbt i olika medier.

Det uppstod även verbala konfrontationer mellan polismän från de två statliga poliskårerna och poliser från den katalanska kåren Mossos d'Esquadra, som under dagen valde att inte bruka våld mot allmänheten som ville rösta.

"I egenskap av borgmästare för BCN kräver jag ett omedelbart stopp för polisangreppen mot den försvarslösa befolkningen", skrev Barcelonas borgmästare Ada Colau på Twitter.

Flera medier rapporterar att polis avlossat gummikulor nära vallokalen i skolan Rius i Taulet i Barcelona. Men av Sky News bilder framgår att det handlar om gummibollar, sannolikt av en fransk typ som kallas för flash-ball som europeiska poliskårer använder i kravallsammanhang.

Polis bekräftar enligt spanska medier att man avlossat projektiler.

Ord står mot ord om hur många människor som skadats till följd av våldsamheterna. Den katalanska regionregeringen meddelade sent på söndagskvällen att minst 844 personer har skadats. Men regeringen i Madrid anger att det rör sig om 92 skadade, enligt AFP.

Trots polisens insatser gick det enligt den katalanska regeringen till slut att rösta i större delen av vallokalerna. Köerna var långa till flera av dem som TT besökte i stadsdelen Eixample i centrala Barcelona, och de gick åt alla håll för att försvåra för polisen att komma fram.

– Jag grät när jag lade min röst, sade 30-åriga Anna Pineda, som röstat strax efter klockan 13 tillsammans med sin pojkvän och två vänner i en lokal på Carrer de Casp.

– Det har varit en väldigt tuff dag. Vi har inte sovit, och vi var här redan klockan fem i morse.

En halv kilometer norrut, vid en lokal på gatan Pau Claris, fanns inga köer.

– Det här var en vallokal. På morgonen levererades valurnorna, kuverten och röstsedlarna. Men vid kvart i nio kom den nationella polisen och beslagtog allt. Det gick aldrig att rösta här, säger 20-åriga Silvia Caufapé, representant för den katalanska regionadministrationen.

Hon är kritisk mot centralmaktens agerande.

– En stat som måste skicka hit styrkor från andra platser för att den är rädd för dialog och politiska rörelser. Då måste man fråga sig om den verkligen uppfyller de funktioner den ska uppfylla.

Mer om Katalonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".