Atenborna Theoni Karkoulia, Niha och Giorgios Zigomitros har svårt att se något ljus i tunneln.
Atenborna Theoni Karkoulia, Niha och Giorgios Zigomitros har svårt att se något ljus i tunneln. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Trots bättre ekonomi – många greker ser mörkt på framtiden

"Finns inga politiker som kan ta Grekland ur krisen"
2:30 min

Om knappt ett år är det meningen att krisdrabbade Grekland ska stå på egna ben och slippa mer av de nödlån som hållit landets ekonomi flytande de senaste sju åren.

Den vänsterledda regeringen talar om ett efterlängtat ljus i tunneln men många greker ser fortfarande mycket mörkt på framtiden.

– Om jag tror på ett slut på åtstramningspolitiken? Nej, tyvärr inte, säger Atenbon Theoni Karkoulia.

Hon skrattar nästan hela tiden men är inte särskilt positiv. Hon tror inte på den här regeringen, inte på någon annan regering heller.

– Det finns inga politiker som kan ta Grekland ur krisen, säger hon.  

Men enligt premiärminister Alexis Tsipras och hans vänsterledda regering är landet, efter tre räddningspaket på sju år, nu på väg att vända blad.

Siktet är inställt på augusti nästa år då det tredje räddningspaketet löper ut. Därefter är det meningen att grekisk ekonomi ska stå på egna ben.

Positiva tongångar hörs också från de internationella långivarna. I förra veckan besökte eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem Aten och sade att Grekland från och med nästa år ska klara sig utan ytterligare nödlån. 

Bland annat hänvisade han till det senaste årets positiva tillväxtsiffror. 

Men alla de greker som de senaste åren fått betala genom en kraftigt försämrad levnadsstandard i form av sänkta inkomster och höjda skatter har svårt att tro på de mer positiva tongångarna. 

Arbetslösheten har börjat sjunka något men ligger fortfarande på lite över 20 procent och fattigdomen är utbredd. Många har också svårt att se hur man ska ta sig ur krisen med en statsskuld på omkring 180 procent av BNP.

– Alla pengar vi får försvinner ju bara ner i det där svarta skuldhålet, säger Theoni Karkoulia. 

– Vi måste bli av med skulden och börja om från noll igen. 

Men konkreta löften om skuldlättnader har långivarna än så länge skjutit på framtiden. 

På ett litet torg mittemot fiskmarknaden i centrala Aten snurrar maskinerna i den rullande tvättstugan för hemlösa.

Här kan man också få en gratis måltid och något varmt att dricka. Där sitter Theofilos Paparizou med en pappersmugg i händerna.

– Varje dag kan man höra på nyheterna om ytterligare sänkta löner och inkomster. Jag ser inget slut på krisen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".