Jordi Sendra är separatistisk regionpolitiker i Katalonien
Jordi Sendra är separatistisk regionpolitiker i Katalonien Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.

Efter det våldsamma valet – vill se krafttag från EU

"Vi ska ta allt som hänt till högsta domstolen i Europa"
2:17 min

Våldsamheterna i Katalonien har skapat rubriker världen över. Det har kommit reaktioner från vissa ledare i Europa men många i den spanska regionen vill se krafttag från EU centralt.

Jordi Sendra är separatistisk regionpolitiker i Katalonien som bott i Sverige tidigare. Så här säger han till Ekot om vad han hoppas av EU:s ledare.

– Jag hoppas att de ska ringa Spanien och säga att detta inte kan hända i ett EU-land och straffa dem, för vi ska ta allt som har hänt till högsta rätten i Europa, säger Jordi Sendra, ledamot i regionparlamentet i Katalonien.

Jordi Sendra representerar den koalition som driver självständighetsfrågan i regionparlamentet i Katalonien.  Han arbetade för ett dataföretag i Sverige en period. När jag pratar med honom har han vaktat en vallokal i Tarragona under ett dygn och knappt sovit. Han är väldigt arg över hur spanska staten agerat men glad över hur det katalanska folket uppträdde igår. 

– Fredsamma. Vi har gått ut på gatorna. Människor har gått till platsen och röstat och, inte bara röstat, också vaktat platserna för vi har varit mycket rädda för att polisen skulle komma när som helst, säger Jordi Sendra.

Några europeiska politiker har reagerat på våldsamheterna med uttalanden på twitter. Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver att parterna måste hitta en väg tillbaka till dialog.

Belgiens premiärminister Charles Michel vill också det. Han uttalar att våld aldrig kan bli svaret och fördömer alla former av våld. Brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn skriver att våldet mot Kataloniens invånare är chockerande. Finlands president, Sloveniens premiärminister och gruppledare i EU-parlamentet har också reagerat.

I Skottland har människor protesterat mot tystnaden från centrala EU i en demonstration utanför EU-kommissionens kontor i Edinburgh. Skottland har tidigare hållit en egen och tillåten folkomröstning som självständighetsförespråkarna förlorade där.

Ledamoten Jordi Sendra väntar nu spänt på hur regionregeringen i Katalonien ska agera och hoppas att han och de andra ledamöterna i regionparlamentet ska kunna rösta snabbt om utropandet av en katalansk republik.

– Då hoppas jag att alla medlemmar kommer kallas till Barcelona för att besluta, men jag kan inte säga nu om det kommer bli på tisdag eller nästa tisdag, eller nästa vecka, säger Jordi Sendra, ledamot i regionparlamentet i Katalonien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".