Minst 58 döda efter skjutning i Las Vegas

1:12 min

58 människor har dödats och över 500 har skadats sedan en ensam gärningsman öppnat eld mot en musikfestival i Las Vegas i USA.

– Det var en akt av ren ondska, sade Donald Trump, i ett tal på måndagen.

58 personer har dödats och fler än 500 har skadats efter en skjutning i Las Vegas, enligt lokal polis.

Det är den hittills värsta masskjutningen i USA:s historia, skriver AP. Tidigare var masskjutningen på en nattklubb i Orlando 2016 den värsta, då 49 personer dödades.

Sent på eftermiddagen, svensk tid, kommenterade USA:s president Donald Trump dådet:

– Vår enighet kan inte förstöras av ondska, våra band kan inte krossas av våld. Det är vår kärlek som definierar oss i dag.

Han tackade polis och räddningspersonal för deras insatser under dagen:

– Det visar vad sann professionalism är, sade Donald Trump.

Lyssna på Donald Trumps tal i sin helhet, längre ner på sajten.

Sent på söndagskvällen lokal tid, öppnade en man eld mot musikfestivalen Route 91 Harvest, som ägde rum på Las Vegas huvudgata The Strip.

Gärningsmannen hade förskansat sig på 32:a våningen i Mandalay Bay Casino. Efter en stor polisinsats kunde polisen ta sig in i det hotellrum som skytten befann sig i. Enligt polisen var gärningsmannen död när de stormade hotellrummet. Skytten har identifierats som en 64-årig man hemmahörande i trakten.

Skytten är inte känd för att tillhöra någon militant grupp, enligt polismyndigheten i Las Vegas. Något motiv till attacken är inte heller känt. Polisen har också hittat den kvinna som man efterlyste några timmar efter dådet.

Svenska UD har i nuläget ingen kännedom om några svenskar finns bland de skadade eller döda.

LÄS MER: Ekots direktrapport om händelsen

Svenska Tim Ternmyr berättar för Ekot att det kändes helt surrealistiskt att vara på plats.

– Det sköts 50 meter ifrån oss och jag tog brorsans hand och bara sprang. Det var mardrömslikt att se, säger han och fortsätter:

– Först hörde jag bara en massa skottlossning och tänkte att det var knallskott, det var någon som sa det. Sen hörde vi att det var automatvapen och alla började ducka och det ryktades om att människor ramlade på marken.

Han berättar att folk började springa, att alla ville fly från platsen.

– Sen kom vi till parkeringen och där var det ett staket som vi försökte hjälpa människor över. Jag fastnade själv och rev sönder byxorna. Människorna som flydde – jag har aldrig sett någonting liknande, säger Tim Ternmyr och fortsätter:

– Vi såg ingenting, vi sprang för livet. Sju, åtta minuter efter när vi fortfarande sprang hörde vi fortsatt skottlossning. Det var massor av polisbilar och insatsstyrkor som bara körde mot det berörda området. När vi var på parkeringen tyckte brorsan att vi skulle ta skydd. Då var det någon som kom med en bil och vi knackade på rutan och fick hoppa in. Så nu befinner vi oss i ett "gated community" utanför stan.

Efter en flera timmar lång insats konstaterar polisen att det i nuläget inte finns några fler misstänka. Stora delar av huvudgatan The Strip är fortfarande avstängda.

Delstaten Nevada, där Las Vegas ligger, har några av de mest liberala vapenlagarna i hela USA. Det är bland annat tillåtet att bära automatvapen och det finns inga gränser för hur stor magasinskapacitet ett vapen kan ha, skriver BBC.

Dödligt våld i USA:s storstäder

Under första halvåret i år föll 3 081 personer offer för dödligt våld i USA:s storstäder, en ökning från 2 994 under samma period förra året.

Motsvarande siffra för grannlandet Kanada under första halvåret i år var 114.

Den dödligaste staden i USA är Chicago, där 328 personer led en våldsam död under årets första halvår.

Motsvarande siffra i Las Vegas var 69, en nedgång från 82 året innan.

Källa: Major Cities Chiefs Association

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista