poliser motar bort väljare.
Foto: PAU BARRENA/TT.

Vrede mot polisen efter katalanska folkomröstningen

"Ett historiskt ögonblick"
3:52 min

Över 800 skadades under gårdagens folkomröstning i Katalonien. Nu växer ilskan mot den spanska polisens metoder.

Även om valdeltagandet var lågt – omkring 40 procent – så var resultatet tydligt: 

90 procent röstade för självständighet i Katalonien i går.

– Det är en historisk dag och kampen mot regeringen har kommit till en punkt där det inte finns någon återvändo, säger företagaren Luis Saula.

Han var en av många som ockuperade vallokaler och gjorde gårdagens omröstning om självständighet till en dag av civilt motstånd mot regeringen i Madrid.

Många var rörda när de röstade i går omgivna av mänskliga murar, men det som fastnat på de flestas näthinnor är bilden av den spanska militärpolisen som brutalt slår ner människor på deras väg in i vallokalen för att stoppa valet och ta med sig valurnorna därifrån.

Utanför en skola i Barcelona står Margarita Bostenga. Hon stod och köade vid staketet till skolan för att få rösta när polisen kom.

– De drog människor i håret och tryckte ner dem på marken. Sen var vi tvungna att gå därifrån, säger hon.

När Ekot träffar henne under söndagen står bara några meter från poliserna. Kvar inne i skolan finns hennes make.

– I så många år har vi velat rösta. Snälla, hjälp oss, säger hon samtidigt som hon börjar gråta.

Videoupptagningar inifrån skolan visar hur polisen går hårt fram inne i byggnaden när de hämtar de vita valurnorna i plast. Över 800 personer skadades i går, enligt katalanska myndigheter. Även ett 30-tal poliser skadades, enligt inrikesministeriet.

Sarah Blanc, som utlandsröstade men är på plats i Barcelona, säger att polisens metoder gör henne ledsen:

– Jag växte upp under Francos diktatur och det som hände i går kastade mig tillbaka i tiden. Folk vill bara rösta, men jag tror inte att den spanska regeringen någonsin lämnat den fascistiska diktaturen, säger hon.

Efter att vallokalerna stängt i går kväll höll den spanske premiärministern Mariano Rajoy ett tal. Då slog han fast att ingen folkomröstning hade ägt rum. Han sa även att Spanien har reagerat bestämt på en attack mot rättstaten, att lagen måste följas och att det som hänt allvarligt har skadat landet. Samtidigt sa han att han är öppen för en dialog. 

Den katalanska regionsledaren Carles Puigdemont anser att den spanska staten agerat skamligt och med övervåld.

Under måndagen har även EU-kommissionen uttalat sig om folkomröstningen. Chefstalesmannen Margaritas Schinas säger att ett telefonsamtal är inplanerat mellan kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy under dagen.

– Vi manar alla parter att gå från våldsamheter till dialog. Våld kan aldrig vara en lösning, säger Margaritas Schinas enligt TT

Från och med i dag kommer flera möten att hållas och under de kommande dygnen får vi veta om regionregeringen kommer att utropa en självständig stat i Katalonien eller ej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".