Kvinnor visar sin glädje sedan en vallokal stängt efter folkomröstningen.
Kvinnor visar sin glädje sedan en vallokal stängt efter folkomröstningen. Foto: PAU BARRENA

Nytt läge efter folkomröstningen i Katalonien

"Det är så sorgligt, ingen av oss trodde tro att det kunde bli så här"
1:59 min

I dag tar den politiska processen vid efter gårdagens folkomröstning i Katalonien då ett stort antal människor skadades.

I dag håller den katalanska regionregeringen möte för att diskutera nästa steg i självständighetsprocessen från Spanien. 90 procent av dem som deltog i folkomröstningen i Katalonien lade sin röst på ett ja till självständighet.

Valdeltagandet slutade på 42,3 procent – mindre än hälften av de röstberättigade gick alltså till vallokalerna. Det är ungefär lika många som deltog i folkomröstningen 2014.

En av de som röstade var Noa Tiblanco. Hon kommer från Galicien och har bott i Barcelona i tio år.

– Jag röstade blankt men jag ville rösta för det är vår rättighet, säger Noa Tiblanco.

Hon tycker inte att hon som inflyttad har rätt att avgöra Kataloniens öde, utan ser folkomröstningen som en demokratisk fråga.

Katalanska myndigheter uppger nu att närmare 900 personer skadades varav fyra allvarligt när polisen gick brutalt fram för att konfiskera valurnor. Även ett 30-tal poliser skadades, enligt inrikesministeriet.

– Det är så sorgligt, ingen av oss trodde tro att det kunde bli så här, säger hon om polisens agerande.

– Våra mor- och farföräldrar berättar historier om hur det var på diktatorn Francos tid men att det händer nu, 2017, säger hon uppgivet.

Noa Tiblanco tycker ändå att det är viktigt att förmedla att valdagen också var av en familjefest som på många ställen gick lugnt och städat till.

Spaniens president Mariano Rajoy ville i går kväll inte kännas vid folkomröstningen utan sa i ett tal att den hade inte ägt rum. Han planerar dock att träffa Pedro Sanchez som leder socialistpartiet för att diskutera det uppkomna läget. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".