Polis och stor folksamling och rök
Polisen stoppar motdemonstranter. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

23 demonstranter har släppts

Åklagarmyndigheten: Det finns inte tillräckliga skäl att begära personerna häktade
1:18 min

23 personer som har suttit anhållna efter nazistdemonstrationen i Göteborg, har släppts på fri fot.

Alla är fortfarande misstänkta för brott, enligt Åklagarmyndigheten.

23 personer var anhållna misstänkta för våldsamt upplopp i Göteborg i lördags i samband med NMR:s demonstration.

Under demonstrationen skadades flera personer lindrigt, däribland en polis.

Personerna greps i samband med NMR-demonstrationen i lördags och har sedan dess suttit anhållna, tills måndag eftermiddag.

– En poliskvinna ringde upp mig och berättade att hon hade hållit ett förhör och att anhållningsbeslutet hävts, säger en av personernas advokat Göran Insulan, till tidningen GT.

Polisen anhöll drygt 20 personer efter nazistdemonstrationen och bland dem finns minst två andra högt uppsatta personer inom NMR.

Två åklagare i Göteborg har tagit itu med utredningarna kring det som hände. Utredningsläget uppfattas som gott.

– Det är en separat händelse med ett stort antal misstänkta, säger vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Häktningsförhandlingarna för de som är misstänkta för våldsamt upplopp väntas hållas på tisdagen.

Vid lunchtid hade elva framställningar om offentlig försvarare inkommit till tingsrätten och fler är att vänta. Det har beslutats att bara Göteborgsadvokater får anlitas som offentliga försvarare.

Fler av de anhållna meddelar via sina advokater att de nekar till brott, enligt uppgifter till P4 Göteborg.

Häktningsförhandlingar ska hållas inom fyra dygn efter anhållande och tiden att begära någon av de gripna häktad går ut efter lunch på onsdag. En rad förhandlingar väntas i Göteborgs tingsrätt under tisdagen.

– Om det blir häktningsförhandlingar blir det för varje enskild person, säger Per-Erik Rinsell.

Häktningsförhandlingar i Göteborg hålls alltid i tingsrättens säkerhetssal. Rätten bedömer att säkerheten med inpasseringskontroll och röntgen är tillräcklig. Skulle det bli demonstrationer eller oroligheter utanför domstolen räknar man med att kalla in förstärkning från polisen, som har lokaler vägg i vägg.

Flera polisanmälningar för förtal har också gjorts på grund av plakat som användes under den nazistiska demonstrationen.

På plakaten, som bars av personer i Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg, hängdes en rad politiker och journalister ut och kallades förbrytare.

Raoul Wallenbergs Academy gör en anmälan om upphovsrättsbrott. På en skylt i NMR-tåget förekom en bild på Christer Mattsson, biträdande föreståndare för Segerstedtinstitutet. Den är tagen av Akademin och har använts utan tillstånd.

"Vi gör nu en anmälan till Polisen för brott mot upphovsrätten. Yttrandefriheten får aldrig användas som ursäkt för att hota eller hata" skriver Sarah Scheller, verksamhetsansvarig på Raoul Wallenberg Academy i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".