Miljöminister Karolina Skog (MP)
Miljöminister Karolina Skog (MP) vill skärpa kemikalielagarna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Utbildning krävs för att använda bekämpningsmedlet glyfosat

"Man ska vara oerhört försiktig"
2:10 min

Ett av världens mest använda bekämpningsmedel, ogräsmedlet glyfosat, är under prövning i EU. Riskerna är omstridda. Flera länder vill förbjuda glyfosat. Sveriges regering vill tillåta det för professionellt bruk, men vill förbjuda privatpersoner att använda glyfosat och andra kemiska växtskyddsmedel.

– När man använder glyfosat ska man vara oerhört försiktig. Därför kommer vi i Sverige också göra tolkningen, att det ska man bara göra när man har en utbildning. Det kan bara de som använder glyfosat som professionella göra. Därför kommer vi också gå fram med ett arbete som går ut på att ta fram ett förbud mot användning av kemiska växtskyddsmedel för privatpersoner, säger miljöminister Karolina Skog

Glyfosat används för att spruta bort ogräs och dödar snabbt alla gröna växter. Det kan också skada vattenlevande organismer. Mest omstridda är eventuella hälsorisker för människa.

Världshälsoorganisationens cancerenhet IARC har bedömt att glyfosat sannolikt kan orska cancer. Eu:s egen livsmedelsmyndighet EFSA och kemikaliemyndigheten ECHA har däremot kommit fram till att det inte går att bevisa ett sånt samband. Osäkerheten har lett till att EU gett glyfosat ett tillfälligt tillstånd, som löper ut nu i december.

Att i detta läge förbjuda glyfosat utifrån försiktighetsprincipen vill inte Karolina Skog.

–  Även försiktighetsprincipen kräver att man har ett kunskapsläge. Där har två europeiska mydnigheter gjort forskningsöversyner och säger att med den kunskap vi har idag kan vi inte säga att glyfosat är cancerframkallande. Det är en slutsats som Sveriges regering respekterar.

Flera länder, däribland Frankrike, vill däremot förbjuda glyfosat helt, medan Sverige alltså stöder Eu-kommissionens förslag om att förlänga tillståndet i tio år. Frågan ska avgöras i en expertkommitté under Eu-kommissionen.

När det gäller privat användning av kemiska bekämpningsmedel så väntas ett förslag nästa år.

Vad som ska förbjudas är oklart, även vardagskemikalier som t ex såpa och ättika används ju av odlare. Karolina Skog kan tänka sig att tillåta så kallade lågriskmedel.

– Det behöver inte sluta med att det inte finns några bekämpningsmedel tillgängliga för privatpersoner. Men vi ska generellt arbeta med försiktighetsprincipen där och införa ett generellt förbud och sedan möjligtvis ge undantag till dem som är utan risk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".