Porträtt på Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström på en pressträff i juni med anledning av Sveriges första halvår som medlem i FN:s säkerhetsråd. Foto: Pontus Lundahl/TT

Margot Wallström kritiserar polisvåldet i Katalonien

"Vi kan bara vädja om att återuppta en dialog"
2:02 min

Utrikesminister Margot Wallström är kritisk mot polisvåldet som slutade med cirka 900 skadade vid gårdagens folkomröstning i Katalonien.

– Även om det var en olaglig folkomröstning så är det i första hand en dialog för den spanska regeringen och ledarskapet att hantera så att man slipper den här typen av våldsamma uttryck som de bilderna vi sett av polisvåld, säger Margot Wallström.

Wallström tycker inte att Sverige kan göra annat än att mana parterna till dialog.

– Vi kan från utsidan bara vädja till dem att visa återhållssamhet och att återuppta en dialog.

De starkaste reaktionerna i Europa handlar om de bilder på den spanska kravallutrustade polisen som vilt slår med sina batonger, sparkar män och kvinnor på marken och drar äldre i håret och slår dem blodiga.

Liberalernas EU-parlamentariker Jasenko Selimovic tycker att EU borde kräva att den spanska regeringen startar en oberoende utredning om gårdagens våldsamheter i Katalonien.

– Att de som har begått övervåld straffas och att man utreder om det finns en sanktionering från högre ort för det våld polisen använde sig av igår.

Men du menar att det är Spanien som ska tillsätta en sån utredning, inte EU?

– Jag är helt övertygad om att Spanien är ett seriöst land som kan respektera lagarna. Kan inte Spanien göra en oberoende utredning då har Spanien enorma problem. Men vi får ta det då, säger Selimovic.

Vänsterpartiet kräver en tuffare hållning från den svenska regeringen.

– Vi tycker att EU-ledare, den svenska regeringen och högeroppositionen inte riktigt klarar av att fördöma den spanska högerregeringens repression. Det är obegripligt, säger partiets utrikespolitiska talesperson Jasmine Posio Nilsson.

Hur rimligt är det för Vänsterpartiet att EU lägger sig i det som sägs vara en spansk inre angelägenhet?

– När man kränker mänskliga rättigheter då måste EU gå in, säger Posio Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".