Nevadas vapenlagar bland de mest liberala

6:17 min

Den misstänkte skytten Stephen Paddock mejade ner hundratals människor i Las Vegas. Enligt uppgifter till tidningen New York Times ska polisen ha funnit upp emot 20 vapen i skyttens hotellrum och delstaten Nevadas vapenlagar är bland de mest liberala i USA.

Enligt Vita huset är det för tidigt att diskutera vapenkontroll.

Skytten Stephen Paddock, 64, använde sig av någon form av automatvapen. Vid en presskonferens uppgav polisen att tio skjutvapen hade hittats på mannens hotellrum. Senare uppgifter till New York Times uppgav att polisen hittat upp emot 20 vapen i skyttens hotellrum.

Rätten att bära vapen är grundlagsstiftad i USA och vapenlagarna i Nevada är bland de mest liberala i landet. De tillåter personer att köpa gevär, hagelgevär eller pistoler samt ammunition. Det är tillåtet att köpa maskingevär om det sker i enlighet med federal lagstiftning.

Personer under 18 år får inte bära vapen om det inte sker under en vuxens ansvar, med den vuxne närvarande.

Vapenbärare behöver inte ha licens, eller registrera sitt vapen, och det finns ingen gräns för hur många vapen eller hur mycket ammunition som får köpas. Licens i form av ett "blue card" krävs inte längre, skriver sajten nevadacarry.org.

Tillstånd, som utfärdas av den lokala polisen, krävs bara för att inneha vapen som inte bärs synliga. Då måste personen vara minst 21 år gammal.

Minoritetsledaren i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, har skickat ett brev till talmannen och republikanen Paul Ryan där hon kräver att ett organ som hanterar frågan om vapenvåld skapas i representanthuset.

Vita huset pressekreterare Sarah Huckabee Sanders säger att det är alldeles för tidigt att diskutera vapenkontroll mindre än en dag efter dådet.

– Det är att gå händelserna i förväg när vi inte har alla fakta eller vet vad som hände i går kväll, säger hon.

Fakta: USA och vapen

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som antogs 1791. Denna rätt bekräftades som en "garanti av den personliga rätten att äga ett vapen" i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav.

Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobby-organisationen National Rifle Association (NRA).

2011 uppgav 47 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista