Poliser
Foto: Ethan Miller/AFP/TT

Debatt om vapenlagar efter masskjutningen i Las Vegas

"Det finns inget samband mellan vapen och masskjutningar"
7:23 min

Den misstänkte skytten Stephen Paddock hade ett 20-tal skjutvapen på hotellrummet när han öppnade eld mot festivalbesökare. Polisen har också hittat flera vapen och mängder med ammunition i hans hem. Debatten om USA:s vapenlagar är nu åter igång efter den dödligaste masskjutningen i landets historia.

Debatten om hårdare vapenlagar blossar upp efter varje masskjutning i USA men kommer kanske denna gång få extra stort genomslag eftersom 59 personer hittills mist livet.

– Man kan alltid hoppas att det här blir en vändpunkt, säger demokraten och kommunikationsstrategen Elisabeth Wallentin, till P1-morgon.  

President Donald Trump uttryckte igår sorg och bestörtning över masskjutningen i Las Vegas i söndags kväll där minst 59 personer mist livet. 

Men än så länge har varken Trump eller andra framstående republikanska politiker tagit upp frågan om vapenlagarna. Och det finns också motstånd mot skärpta vapenlagar bland demokrater.

Att dödsskjutningen i Las Vegas skulle leda till någon politisk förändring tror inte Roland Poirer Martinsson, författare och konservativ USA-kännare.

– Om ett år ungefär är det dags för kongressen att gå till omval. Alla politiker har olika kulturer hemma i sina delstater, många har kulturer som är väldigt pro vapen.

Den demokratiska senatorn Bernie Sanders till exempel är motståndare till strängare vapenlagar. Han representerar delstaten Vermont där vapenintresset är stort.

– Förbjud vapen, jag hade varit den första att säga det om jag trott att det hjälpt. Men all forskning tyder på att sambandet inte har med vapen att göra, säger Roland Poirer Martinsson, utan att specificera vilka studier han syftar på. 

Att tillgången till vapen i sig skulle leda till fler masskjutningar är fel, menar han. Istället bör man titta på socio-ekonomiska faktorer eller på sjukvårdssystemet som gör att många psykiskt sjuka inte får vård. 

Men just tillgången till halv- och helautomatiska vapen gör att allt fler dör i masskjutningar i USA, säger Elisabeth Wallentin.  

– Det är en enkel kalkyl. Har man mer vapen är det fler som dödas. Om vi gör det väldigt lätt att vem som helst, när som helst, i vilket tillstånd som helst kan få ett vapen är det fler som dör. 

Mer om Masskjutningen i Las Vegas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".