Ensamt barn
1 av 2
Arkivbild. Foto: TT
Kevin
2 av 2
Robin Dahlén och Christian Karlsson pekades ut som skyldiga för mordet på 4-åriga Kevin när de var fem och sju år gamla. Efter att utredningen granskades tog åklagaren upp fallet igen. Foto: Noella Johansson/TT

BO: Barn misstänkta för allvarliga brott ska alltid ha juridiskt ombud

"Barn ska betraktas som oskyldiga tills att deras skuld har lagligen fastställts"
2:17 min

Barn som misstänks för ett allvarliga brott bör alltid ha ett juridiskt ombud redan från första förhöret. Det anser Barnombudsmannen.

Efter flera uppmärksammade fall vill Barnombudsmannen, BO, att regeringen ska tillsätta en utredning om hur dessa barn får sina rättigheter tillgodosedda.

– De här situationerna hamnar ju sällan hamnar i domstol och då är det oerhört viktigt att vi vet hur barnen förhörs, vilka omständigheter som finns under förhören och utredningarna och att de har ett juridiskt biträde som kan hjälpa dem i situationen, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, utredningschef hos Barnombudsmannen.

Enligt Barnombudsmannen finns det i dag för lite kunskap om hur situationen är för de barn under 15 år som är misstänkta för allvarliga brott. Den senaste tiden har flera granskningar visat på brister i utredningar där barn varit misstänkta, till exempel fallet Kevin där två bröder, då fem och sju år, pekades ut som skyldiga till mordet på en 4-årig pojke. Åklagaren har nu, många år senare, tagit upp utredningen igen.

Barnombudsmannen gjorde också en egen undersökning för fem år sedan, som pekade på brister; till exempel att det hölls förhör med barn utan att de hade något juridisk ombud med.

I en skrivelse till regeringen föreslår nu BO flera åtgärder för att öka rättssäkerheten för barn som är brottsmisstänka. Ett förslag är att det ska förtydligas att barn alltid ska ha rätt till ett juridisk ombud redan från första förhöret när de misstänks för ett allvarligt brott. Ett annat att det tillsätts en utredning om hur situationen för barnen är.

– Vi tänker att man systematiskt genom en utredning tittar på situationen för barn som är under femton år, man tittar på hur genomförs förhören, hur ser tillgången till ett jurudiskt ombud ut, men också när använder man sig om så kallad bevistalan som handlar om att man fastställer i domstol vad som hänt i de här situationerna. Så länge vi inte gjort en systematisk genomlysning av situationen så vet vi ju faktiskt inte, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

Att det hålls så kallad bevistalan är ovanligt, och enligt Barnombudsmannen borde det göras oftare.

– Utgångspunkten måste ju vara att barn ska betraktas som oskyldiga tills att deras skuld har lagligen fastställts och det kan ju bara göras i domstol, och syftet är ju att barnen ska få den rättssäkerhet som alla andra människor i samhället har.

Mer om Brott & straff

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".