Nobelpris, fysik

Nobelpriset i fysik till gravitationsvågornas mätning

”En upptäckt som skakade världen”
0:42 min

Mottagarna av fysikpriset 2017 heter Rainer Weiss, Kip S Thorne och Barry C Barish från observatoriet Ligo.

Det blir som många väntat, årets Nobelpris går till Rainer Weiss och Kip S Thorne för deras upptäckt och mätningar av gravitationsvågor.

Något mer överraskande är att även Barry Barish, som blev ledare för observatoriet 1997, fick vara med och dela priset.

– Årets pris handlar om en upptäckt som skakade hela världen, inledde Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran Hansson motiveringen. 

Gravitationsvågorna är en form av strålningsenergi och utgörs av förändringar i rummets och tidens geometri. Vågorna rör sig med ljusets hastighet bort från de källor som alstrar dem, oftast massiva kollisioner i rymden.

Upptäckten av dem är en slags bevis för relativitetsteorin, som Einstein utvecklade för drygt hundra år sen.

Efter Göran Hansson talade Nils Mårtensson och Olga Botner, även de från Kungliga Vetenskapsakademien. 

– Om vi tänker oss en linjal med jordens längd, så skulle en gravitationsvåg få linjalen att vibrera med en biljons millimeter, sa Olga Botner för att förklara hur känsliga och precisa mätinstrument som krävdes för att mäta vågorna. 

Vinnarna var tippade av många, och bland andra Vetenskapsradions chef Ulrika Björnstén hade på förhand uttryckt att årets tillkännagivande var extra spännande med tanke på den nyliga upptäckten av gravitationsvågor.

Video: Fysikpriset 2017 på en minut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".