Efter massakern i Las Vegas – mycket liten chans att vapenlagarna skärps

2:21 min

Det har nu gått mer än ett dygn sedan massakern i Las Vegas, men polisen har fortfarande ingen som helst teori om varför den misstänkte gärningsmannen Stephen Paddock utförde sitt blodiga dåd. Men masskjutningen har återigen lett till att debatten i USA om vapenlagarna kommit igång.

Sammanlagt har polisen nu hittat 42 vapen av olika typer som Paddock förfogade över, drygt hälften av dem hade han med sig i hotellrummet och det är en gåta hur han lyckades få dit allesammans utan att det upptäcktes. Vapnen hade han införskaffat i flera delstater.

Samtidigt har polisen helt avskrivit alla misstankar mot den kvinna som man efterlyste igår. Hon var utomlands när massakern inträffade men polisen vill tala med henne när hon återkommer till USA eftersom man hoppas att hon kan kasta ljus på vad som kan ha förmått Paddock att genomföra sitt massmord.

På den punkten är myndigheterna fortfarande helt svarslösa. Han var en 64-årig välbärgad man som levde i ett bostadsområde för pensionärer och som veterligen inte visat några radikala tendenser.

Hans enorma vapeninnehav väcker förstås misstankar - och det har återigen satt fart på debatten om de liberala amerikanska vapenlagarna. Men sannolikheten att den senaste masskjutningen ska ändra något är mycket liten. Opinionen för skärpta vapenlagar brukar förstärkas efter de värsta massakrerna, men efter en tid återgår allt till vad det var.

Efter den mycket uppmärksammade skolskjutningen i Sandy Hook i Connecticut 2012 gjorde Barack Obama ett allvarligt försök att skärpa lagarna, men allt rann ut i sanden.

På den republikanska sidan har motståndet mot alla krav på inskränkningar i rätten att bära vapen bara ökat och det finns mycket små utsikter att den republikanskt dominerade kongressen skulle kunna tänka sig ens de minsta skärpningar.

Vad som kanske kan förändra situationen är om tendensen mot allt värre masskjutningar fortsätter. Det är bara lite drygt ett år mellan de två allra värsta massakrerna i USA:s moderna historia - Orlando förra året och Las Vegas.

Det är nu Trump som har ansvaret och möjligen är han beredd att föreslå något.

Samtidigt är kanske masskjutningarna inte det viktigaste argumentet för att skärpa vapenlagarna - utan att förhindra att vardagliga konflikter, ofta i hemmiljö, förvandlas till mord och död bara för att det råkar finnas ett skjutvapen nära till hands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista