Erik Thedéen
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen. Foto: Lars Pehrson/TT.

Nya amorteringskrav kan komma vid årsskiftet

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen: Kommer att gynna inträde på bostadsmarknaden
1:53 min

Finansinspektionen räknar med att senare i höst ha ett klart förslag om nya skärpta amorteringskrav, där syftet är att minskar riskerna för att hushåll skuldsätter sig alltför mycket. Om regeringen sedan säger ja till förslaget skulle det kunna införas redan den första januari.

Det säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

– Vi har fått en del synpunkter på att det där är för snabbt och det är en av de synpunkterna vi får titta på, säger han.

– Men utgångspunkten är första januari eller tidigt nästa år.

För drygt ett år sedan infördes amorteringskrav som innebär att de som är högt belånade måste amortera på skulden ned till femtio procent av bostadens värde.

Det nya, skärpta amorteringskravet, som snart ligger på regeringens bord, riktar in sig på låntagarnas inkomster, där lån på mer än 4,5 gånger låntagarnas bruttoinkomst ska amortera med en procent per år.

Som mest skulle då ett hushåll med lägre inkomster och stora lån behöva amortera minst tre procent av bolånen per år.

Förlaget har varit ute på remiss och fått hård kritik, där många pekar på att skärpta amorteringskrav innebär ytterligare svårigheter för unga och de som har låga inkomster att komma in på bostadsmarknaden.

Men Erik Thedéen håller inte med.

– Jag tycker den är delvis felaktig. För det första måste man börja med att titta på det stora perspektivet och det är att vi har sett ständigt stigande priser de senaste tio-femton åren i Sverige. Och det är det bästa receptet för att stänga ute unga. Om vi hela tiden har uppgångar med tio procent - då kommer vi att stänga ute allt fler unga från bostadsmarknaden.

– Om vi då vidtar åtgärder som på sikt kommer att dämpa detta, då kommer det att ha en motverkande effekt på lång sikt. Det kommer att gynna ett inträde på bostadsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".