Två män vid mikrofoner
Jan Björklund i dag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Liberalerna vill sänka inkomstskatterna och satsa på skolan

Jan Björklund (L): Avgörande för Sveriges framtid
1:55 min

Liberalerna vill sänka inkomstskatterna med mer än 20 miljarder kronor nästa år för att det ska bli mer lönsamt att utbilda sig. Samtidigt vill partiet lägga knappt tio miljarder mer än regeringen på skola, bland annat i form av fler undervisningstimmar och förlängd skolplikt för nyanlända.

– Skolan är avgörande för Sveriges framtid. Dessutom tillkommer nu utmaningen med att det är så många barn och ungdomar som kommit med flyktinginvandringen på senare år. De måste få lära sig svenska för att bli integrerade i Sverige, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Konkret föreslår partiet 3,3 miljarder till förlängd skolplikt för nyanlända och 2,3 miljarder till kompetenslyft för lärare. Att integrera de många nyanlända är Sveriges stora utmaning enligt Jan Björklund och för att klara det föreslår partiet bland annat nya anställningar med lägre lön i dag och utvidgat RUT-avdrag.

Vård och omsorg lägger partiet drygt fyra miljarder kronor mer på än regeringen nästa år och nästan lika mycket på försvaret. Frågan är om det är en rimlig fördelning:

– Vi gör en stor utbyggnad när det gäller sjukvården, men det är många behov som är stora. Den omfattande nedrustning som Sverige har gjort på försvaret de senaste 25 åren har, med facit i hand, varit ett misstag. Med utvecklingen i Ryssland måste vi förstärka försvaret och det kostar rätt stora pengar, säger Jan Björklund.

Ett klassiskt liberalt förslag är att höja gränsen för att betala statlig skatt och ta bort värnskatten på än högre inkomster. Kombinerat med att partiet inte vill trappa ner jobbskatteavdraget innebär det sänkt inkomstskatt på 22 miljarder nästa år. Jan Björklund tycker inte att det leder till en ojämn inkomstfördelning.

– Barnmorskor och polisinspektörer räknas som höginkomsttagare och beskattas som detta. Det lönar sig inte att utbilda sig till de här yrkena och det är därför vi har rekryteringssvårigheter, säger han.

När regeringen presenterade sin budget kritiserade liberalerna att regeringen föreslår reformer för 40 miljarder kronor utan motsvarande besparingar någon annanstans och att det i högkonjunkturen kan leda till överhettning.

Liberalerna väljer att satsa 30 miljarder på samma sätt - och försvarar det med att sättet som pengarna används på inte ökar risken för överhettning lika mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".