Kommersiella fastigheter har blivit mindre attraktrivaför investerare.
Kommersiella fastigheter har blivit mindre attraktrivaför investerare. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Kommersiella fastigheter tappar investerare

Investerarna höjer avkastningskraven
1:49 min

Nu syns för första gången ett trendbrott där priserna på vissa kommersiella fastigheter går ner. Detta till följd av att e-handeln fortsätter ta marknadsandelar från den fysiska handeln.

– Investerarnas sätt att se på marknaden har svängt till att ta större hänsyn till den här risken som man tycker att e-handeln utgör för den fysiska handeln och då har det börjat reflekteras i priser, säger Daniel Anderbring, analyschef på fastighetsrådgivningsfirman Cushman & wakefield.

Under det första halvåret i år stod e-handeln för hela försäljningstillväxten hos sällanköpsvaruhandeln, exempelvis kläder och hemelektronik. Det innebär alltså att det inte skedde någon tillväxt i de fysiska butikerna under den här perioden.

Och enligt Daniel Anderbring har det lett till att de som investerar i fastigheter nu höjer sina avkastningskrav eftersom de anser att risken för investeringen har blivit högre.

Men det är inte alla kommersiella fastigheter som drabbas. Fastigheter i storstädernas centrala delar ses fortfarande som säkra investeringar. Mer externa lägen bedöms som mer osäkra.

– Dels för att det finns väldigt mycket ytor där och dels för att det är många av de aktörerna som man hittills har sett har påverkats av e-handeln. Exempelvis elektronikkedjor, kläd- och sporthandel och även lågprishandel till viss del, säger Daniel Anderbring.

Även HUI research som följer utvecklingen av kommersiella fastigheter ser ett trendbrott i år. Tobias Rönnberg är analytiker där.

– Vi mäter ju även framtidsintressen för nya köpcentrum och handelsområden och också utbyggnationer och där ser vi att det har börjat vända lite och vi tror inte att det är ett hack i kurvan utan att det kommer att fortsätta vara så att det går neråt nu.

– Det beror dels på e-handelns tillväxt men även att vi byggt väldigt mycket de senaste 15-20 åren.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".