Motdemonstrant häktad efter NMR-demonstration

En motdemonstrant häktas efter helgens nazistdemonstration i Göteborg. Det handlar om en 17-åring som på sannolika skäl misstänks för försök till våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp.

Tingsrätten anser att det finns risk för att 17-åringen avviker eller undanröjer bevis.

Synnerliga skäl för häktning föreligger, står det att läsa i beslutet. Åtal ska väckas senast den 10 oktober.

Mannen greps i samband med oroligheterna i helgen i Göteborg, där motdemonstranter lyckades avbryta nazistiska NMR:s planerade marsch genom staden. Flera personer skadades och många frihetsberövades.

Antalet motdemonstranter var många gånger större än NMR-demonstranterna och de mer våldsbenägna delarna av motdemonstrationen attackerade vid upprepade tillfällen polisen med stenar och knallskott.

23 personer greps och anhölls i samband med demonstrationen. 22 av dem, som alla tillhör Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har släppts. Bland dem finns deras ledare Simon Lindberg och flera andra i ledande positioner.

Bevisläget mot dem bedöms vara så gott att frisläppandet inte anses kunna påverka den fortsatta utredningen.

Samtidigt kommer det in nya anmälningar till polisen. De överlämnas till åklagarmyndigheten för bedömning. På tisdagen hade åtta anmälningar om hets mot folkgrupp och en förtalsanmälan kommit in. Raoul Wallenberg Academy har också aviserat att de avser att anmäla en skylt för upphovsrättsbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".