Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mordmisstänkte Peter Madsen omhäktas

Uppdaterat tisdag 3 oktober 2017 kl 16.32
Publicerat tisdag 3 oktober 2017 kl 16.18
Ubåt undersöks av polis.
Polisen undersöker Peter Madsens ubåt. Foto: Johan Nilsson/TT

Peter Madsen, som misstänks ha mördat journalisten Kim Wall, fortsätter att neka till anklagelserna som riktas mot honom. Men enligt åklagarna har misstankarna mot ubåtsbyggaren stärkts och Madsen är omhäktad i ytterligare fyra veckor.

Peter Madsen sitter med knutna händer och ser rakt in i kameran när Köpenhamns tingsrätt kopplar upp sig mot häktet inför omhäktningsförhandlingen. Även när detaljer ur obduktionsrapporten lyfts fram släpper han inte kameran med blicken.

Domstolen beslutar att Peter Madsen ska omhäktas i ytterligare fyra veckor. Madsen fortsätter att neka till anklagelserna som riktas mot honom, enligt hans advokat Betina Hald Engmark.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen berättar om undersökningen av en beslagtagen hårddisk. Där har det hittats filmer som visar tortyr och mord på kvinnor.

Morden på filmerna som har hittats i Peter Madsens dator betraktar åklagaren som äkta, men han betonar att Madsen inte har något med dessa handlingar att göra.

Peter Madsen menar att fler haft tillgång till datorn, och sade under omhäktningsförhandlingen att andra människor också har haft tillträde till rymdlaboratoriet, att det inte är hans egen fastighet.

Enligt Buch-Jepsen har misstankarna tydligt stärkts sedan förra förhandlingen, och hänvisar till de uppgifter han berättar om.

En slutlig obduktionsrapport har blivit klar sedan förra rättsmötet. Enligt den finns ingen dödsorsak klarlagd, säger åklagaren. Han berättar om flera brutala detaljer i obduktionsrapporten. Han betonar att Kim Walls anhöriga blivit informerade om detta. Det rör sig om skador på flera delar av torson.

Madsen har inte frivilligt gått med på att förlänga häktningstiden, som vissa ibland gör även om de förnekar brott, och därför hålls rättsmötet i byretten.

Förra gången skulle åklagaren Jakob Buch-Jepsen se till att rubriceringen skärptes till mord och brott mot griftefriden. Nu handlar det dock troligtvis bara om att förlänga häktningen med samma brottsrubricering.

Snart har det gått åtta veckor sedan journalisten Kim Wall följde med Peter Madsen på ubåten för att göra ett reportage. Mannen hon skulle intervjua sitter nu häktad misstänkt för att ha dödat henne. Journalisten påträffades död utanför Amagers sydvästkust den 21 augusti. Torson som hittades och blod från ubåten matchades med dna från hennes tandborste och hårborste. Sedan dess har omfattande sökinsatser pågått.

– Vi är inte färdiga med att leta, men hur vi fortsätter vet jag inte i nuläget. Sökandet kommer att fortsätta på det ena eller andra sättet, men hur kan jag inte säga, säger vice polisinspektör Jens Møller till TT.

Han säger att det inte gjorts några ytterligare fynd vid de dykningar som har gjorts.

Vid den förra häktningsförhandlingen öppnades dörrarna och Madsen, som nekar till anklagelserna, fick komma med sin förklaring.

– Raket-Madsen avgår med döden den 10 augusti, sade Peter Madsen, vid ett av många tillfällen när han pratade om sig själv i tredje person, och förklarade att hans värld rasade samman detta datum.

Kvällen den 10 augusti inträffar nämligen det han själv beskriver som en olyckshändelse: Efter ett dyk på ungefär två timmar går Madsen upp i ubåtstornet och ramlar på den hala ytan. Då faller en omkring 70 kilo tung lucka ner och träffar Wall i huvudet, allt enligt hans egen förklaring, och hon dör. Madsen hävdar att han inte sett förloppet, utan bara hörde ett högt ljud.

Buch-Jepsen gick inte närmare in på Madsens förklaring vid omhäktningsförhandlingen, utan radade upp flera besvärande omständigheter kring det som hände efter det att Wall dött: Madsen larmade inte myndigheterna. Han gjorde sig av med kroppen, som sedan hittades svårt sargad. Han kastade sin mobil i havet och sänkte ubåten — allt för att undanröja bevis, enligt åklagaren.

Försvarsadvokat Betina Hald Engmark påpekade att det inte finns en enda upplysning som motsäger att Kim Wall skulle ha råkat ut för en olycka.

– Hur de skador som fanns på kroppen när den påträffades uppstod, det vet ingen i nuläget, sade hon.

Först gick inte Madsen med på att frivilligt genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och domaren tog då beslut om att en tvångsinläggning kan göras. Men efter det att Madsen ändrat sig och gått med på att låta sig undersökas har det gjorts en justering i häktningsprotokollet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".