Villkor kring myndighetsflytt i Arbetsdomstolen

1:42 min

Staten anser att anställda på myndigheter som ska flytta är skyldiga att följa med. Alternativet är att säga upp sig själv, men det är orimligt enligt facket.

– Människor har ett nätverk man är inte flyttbar på det sättet, det är ett väldigt gammaldags synsätt, säger Lena Emanuelsson förhandlingschef för offentliga förhandlingsavdelningen på Jusek. 

Det är facken ST och Jusek som har stämt staten i Arbetsdomstolen. Målet, som tas upp i Arbetsdomstolen i dag, handlar om sju medlemmar på Fastighetsmäklarinspektionen som regeringen flyttar från Stockholm till Karlstad i december.

Frågan är om de är skyldiga att utföra sitt jobb både i Stockholm och i Karlstad om det inte står något om anställningsort i anställningsavtalen.

– Vi gör gällande att arbetstagarna har arbetsskyldighet på den nya orten, säger Arbetsgivarverkets biträdande chefsjurist Hedda Mann som är statens ombud i målet.

Vad betyder det om den anställda inte vill följa med? 

– Det betyder att man måste säga upp sig själv. 

Att säga upp sig själv ger ekonomiska nackdelar jämfört med att bli uppsagd, till exempel kortare uppsägningstid och karenstid i a-kassan.

– Om det förväntas, om jag tar en anställning på en statlig myndighet, att jag ska följa med och vara arbetsskyldig någon annanstans i landet, då ska det vara uttalat mellan parterna. Nu är det ganska många myndigheter som ska flyttas och då är det här en fråga som får större betydelse, säger Lena Emanuelsson på Jusek. 

Regeringen har bestämt att elva myndigheter med över 500 anställda ska flytta från Stockholm till andra orter, så domen i AD blir viktig. För staten kan det bli dyrt med uppsägningstider på upp till ett år om domstolen går på fackets linje. 

– Konsekvensen blir att staten i sin roll som arbetsgivare säger upp arbetstagarna och då får arbetstagarna en längre uppsägningstid, och det medför ökade kostnader för staten, säger Hedda Mann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista