Svenskar skottskadade på Filippinerna

UD: Vi har i nuläget ingen information
0:18 min

Två svenskar har skadats sedan de fastnat i korseld på Filippinerna, det uppger lokal polis enligt flera nyhetsbyråer.

Det ska röra sig om en svensk man och en svensk kvinna. Mannen ska ha träffats i handleden och kvinnan i axeln. Deras förare ska ha skadats i ansiktet, magen och låret.

Svenskarna ska ha fastnat i korseld när kommunistisk gerilla attackerade en polisbil i en del av staden Cauayan, i provinsen Negros Occidental, enligt filippinsk polis.

De tre fördes till sjukhus efter attacken, som gerillagruppen Nya folkarmén misstänks för.

Enligt polisen skadades en gerillasoldat under striden, men alla fem inblandade poliser klarade sig oskadda. Gerillagruppen drog sig tillbaka när polisen fick förstärkningar.

Svenska utrikesdepartementet har tagit del av medieuppgifterna om skadade svenskar men har i nuläget inget ärende om händelsen.

– Jag kollade för ungefär en timme sedan och då hade ingen av oss tagit emot samtal om det här. Och det är inte säkert att vi får veta om personerna om de inte vänder sig till ambassaden eller UD, säger Katarina Byrénius Roslund på UD:s presstjänst.

Vänstergerillan har enligt den filippinska militären cirka 4 000 soldater. Kommunistiska gerillagrupper har bekämpat myndigheterna i Filippinerna i 48 år.

President Rodrigo Duterte har krävt ett eldupphör innan några fredssamtal kan hållas men har också öppnat för samtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".