Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingbåtarna från Turkiet ökar igen

Publicerat onsdag 4 oktober 2017 kl 06.00
Familjen sover på filtar: Dagarna är varma men på nätterna blir det kallt
(2:01 min)
Mena, Vally Agha och deras dotter Kainat från Afghanistan sover på filtar utanför ett av flyktinglägren i Aten i väntan på plats därinne.
1 av 2
Mena, Vally Agha och deras dotter Kainat från Afghanistan sover på filtar utanför ett av flyktinglägren i Aten i väntan på plats därinne. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Boris Cheshirkov vid UNHCR i Grekland säger att läget just nu är kritiskt på öarna Lesbos och Samos.
2 av 2
Boris Cheshirkov vid UNHCR i Grekland säger att läget just nu är kritiskt på öarna Lesbos och Samos. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

De senaste månaderna har antalet båtar från Turkiet börjat öka i antal igen.

Läget för de flyktingar och migranter som sitter fast på de grekiska öarna beskrivs återigen som kritiskt. Och under de senaste månaderna har antalet båtar från Turkiet med flyktingar börjat öka igen.

Många av dem som nu kommer är familjer med små barn, i brist på plats hänvisas de nu till tält.

Boris Chesirkov arbetar för FN:s flyktingorgan UNHCR i Grekland.

– Mest kritiskt är det just nu på öarna Lesbos och Samos, säger Boris Cheshirkov och berättar att i Morialägret på Lesbos bor nu omkring 5 000 personer på en yta tänkt för 2 000.

På Samos är det så fullt i lägren att nyanlända får sova i enkla tält, men även i skogen utanför lägret.

Hittills i år har omkring 20 000 flyktingar och migranter kommit i båt från Turkiet till de grekiska öarna. Drygt 8 000 av dem bara under augusti och september.

– Många av de som kommit den senaste tiden är barnfamiljer från norra Irak och Syrien, säger Boris Cheshirkov.

Siffrorna går inte att jämföra med läget för två år sedan då det ibland kom flera tusen under en och samma dag. Men till skillnad från då blir människor nu fast på öarna.

Enligt det avtal som tecknades mellan EU och Turkiet i mars förra året riskerar de nu att skickas tillbaka till Turkiet igen utan att först få sina asylskäl prövade i Grekland.

Undantag görs för så kallade sårbara grupper, som ensamkommande barn, gravida kvinnor och tortyroffer. De grupperna försöker man istället föra över från öarna till det grekiska fastlandet. Men inte heller där räcker platserna till för alla.

Utanför ett av flyktinglägren i Aten ropar Mena och Vally Agha, från Afghanistan, på dottern Kainat, 3 år. De sitter på en tjock grå filt från UNHCR. Där, på filten, har familjen sovit i två nätter i väntan på en plats inne i flyktinglägret.

– Dagarna är fortfaranda varma i Grekland men på natten blir det kallt, mycket kallt säger Kainats pappa Vally Agha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".