Nya detaljer kring massakern i Las Vegas – skytten ska ha skickat pengar till Filippinerna

2:01 min

I Las Vegas fortsätter jakten på motivet bakom söndagskvällens massaker. Den misstänkte gärningsmannen Stephen Paddocks flickvän har nu på morgonen landat i USA från Filippinerna för förhör med polisen och man hoppas att hon kan ge detaljer om motivet till dådet.

– Hon är inte misstänkt men hon är en intressant person för utredningen sa Las Vegas Polischef Joseph Lombardo.

Flickvännen ska nu på morgonen svensk tid ha landat i USA från Filippinerna, och möttes av den federala polisens utredare. Utredningen arbetar också med uppgifterna om att gärningsmannen Stepen Paddock ska ha fört över motsvarande åttahundratusen svenska kronor till konton på Filipinerna bara dagar före massakern.

Polischefen kunde också ge nya detaljer om hur minutiöst Paddock planerade sitt brott. Man har bland annat funnit kameror som han monterat upp kring sitt hotellrum.

Syftet med kamerorna, som bland annat satt på en godisautomat i korridoren, verkar ha varit att skaffa sig en bild av om polisen var på väg för att gripa honom, enligt polischef Lombardo, som också poängterade att förberedelser på den här nivån tyder på lång och noggrann planering.

Och även om Paddock fortfarande betraktas som ensam brottsling vill polisen inte utesluta att det kan ha funnits ytterligare personer inblandade.

– Kan han ha blivit radikaliserad av någon annan och i så fall av vem? Frågade sig polischef Lombardo.

Trycket på hela poliskåren är nu stort, presskonferenserna i polishuset här i Las Vegas fyllde till bristningsgränsen. Idag är Lombardo en av de personer som tar emot president Donald Trump som kommer till Las Vegas för att informera sig om tragedin, kanske kommer då fler uppgifter från utredningen att presenteras. Polischefen lovade att mer detaljer ska läggas fram under det närmaste dygnet.

Och på frågan om han tror att polisen kommer hitta motivet för masskjutningen som kostade 59 människor livet svarar polischefen segervisst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista