Arafat lämnade Ramallah

Arm i arm med präster och munkar, omringad av lokalbefolkningen, vandrade Yassir Arafat omkring i Betlehem på måndagen. Det var första gången på nästan ett halvår som Arafat fick lämna sin isolering i Ramallah på Västbanken.
Två jordanska helikoptrar förde Arafat och hans stab den korta vägen från Ramallah till Betlehem. I Betlehem var Födelsekyrkan huvudmålet för den palestinske presidentens besök, och där kunde han inspektera en del av de skador som israeliska soldater åstadkom under den mer än månadslånga belägringen av staden. Efter Betlehem reste Arafat till Jenin, där han mötte ett ännu större uppbåd i Jenin. Hela det utbombade området i flyktinglägret var fyllt med palestinier när deras ledare kom för att bevittna vad åtta dagars strider mellan den israeliska armén och militanta palestiner åstadkom för en månad sedan. Resorna på måndagen skulle vara omöjliga att göra utan tillstånd från den israeliska armén. Timmarna innan Arafat gav sig ut på sin resa till resterna av det palestinska självstyret tvingades den israeliske regeringschefen, Arafats huvudfiende och motståndare, Ariel Sharon, inregistrera ett svidande politiskt nederlag. Det konservativa Likudpartiets centralkommitté, som är en stor skara på mer än 2 600 delegater, röstade ja till ett förslag om att aldrig verka för att etablera en palestinsk stat. Resultatet av omröstningen var en seger för Benjamin Netanyahu, Sharons ärkerival om makten i det israeliska högerpartiet. Sharon har motvilligt och med mängder av villkor gett sitt stöd för att en palestinsk stat bildas, inte minst har de amerikanska påtryckningarna varit starka för att honom dithän.
Lars Gunnar Erlandson, SR:s korrespondent i Mellanöstern

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".