Kvinna med slöja för ansiktet. Arkivoto: Yves Logghe/Scanpix.

Förslag om burkaförbud splittrar danska regeringen – igen

Nytt förslag från Dansk Folkeparti lämnas in under onsdagen
1:41 min

En ny uppslitande debatt om ett burkaförbud är på väg att segla upp i Danmark. Regeringens stödparti, högerpopulistiska Dansk Folkeparti, kommer idag lämna in ett nytt förslag om förbud mot heltäckande klädsel på offentliga platser, ett förslag som splittrar den borgerliga regeringen.

Det är inte första gången som Dansk Folkeparti lägger fram ett förslag om ett förbud mot de heltäckande plaggen burka och niqab, det gjorde de även ifjol och den gången röstades det ner.

Då hade man skrivit in i förslaget att straffet för att bryta mot förbudet skulle vara böter och eventuellt obligatoriskt deltagande i en kurs i danska värderingar. Den skrivelsen har man nu tagit bort och vill istället förhandla om påföljdsfrågan, på så vis hoppas man göra det svårare för andra partier att rösta nej, säger partiets talesman i utlänningsfrågor Martin Henriksen till tidningen Jyllands-Posten.

Den borgerliga minoritetsregeringen är splittrad i frågan. Det ena av de båda mindre regeringspartierna, Liberal Alliance, säger nej till ett förbud, medan de Konservativa säger ja.

Det stora regeringspartiet, Venstre, är splittrat. Den liberala flanken i partiet vill inte ha ett förbud, medan den mer nationalkonservativa delen av Venstre är positiva.

Det här innebär huvudvärk för statsminister Lars Løkke Rasmussen som nu måste välja sida. Han har sagt att Burka är förtryck av kvinnor, men att hur man ska lösa problemet är något som man kommer diskutera internt i regeringen.

Det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, röstade nej till förslaget förra gången men vill i nuläget inte avslöja hur man ställer sig denna gång, utan avvaktar vad regeringen kommer att göra.

Enligt en opinionsundersökning publicerad i nättidningen Altinget, finns det ett stöd bland den danska befolkningen för ett förbud. 62 procent av de som svarat på undersökningen är positiva till det medan 23 procent är emot, övriga vet inte eller vill inte svara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".