Den regionala polischefen Josep Luis Trapero.
Josep Luis Trapero. Foto: Pau Barrena/AFP och Manu Fernandez/AP.

Katalansk polischef inför rätta

"Ska ha trotsat den spanska regeringens order"
1:51 min

Kataloniens polischef utreds misstänkt för uppvigling efter söndagens folkomröstning för självständighet.

Den regionala polischefen, Josep Luis Trapero har tillsammans med tre andra misstänkta kallats till förhör på fredag, enligt en talesperson för domstolen. 

Josep Luis Trapero misstänks ha trotsat den spanska regeringens order inför den förbjudna folkomröstningen i söndags. Han anklagas bland annat för att inte ha tyglat protesterna inför folkomröstningen.

– Han ställde sig mer på det katalanska folkets sida, och den spanska regeringen tog för ett tag sedan kontrollen över den katalanska polisen, säger Ekots korrespondent Beatrice Jansson.

De andra misstänkta är ledarna för två större grupper för katalansk självständighet från Spanien, samt ytterligare en polisrepresentant. Nu riskerar de att dömas till fängelse i upp till 15 år.

Oron efter helgens sammandrabbningar mellan spansk polis och katalanska demonstranter har dröjt sig kvar i landet och gatuprotesterna väntas fortsätta.

Den kände spanska radiojournalisten och programledaren Luis del Pino i Madrid säger till Ekot att det ser ut som att regeringen tappat kontrollen i regionen. Inte minst med tanke på beslutet att slå till så hårt mot katalanerna inför söndagens val.

– Det finns fungerande lagar och regler i Spanien. Spanska regeringen kunde använt andra mekanismer kunde använt andra mekanismer än polisvåld mot väljarna, säger han.

Kung Felipe VI har fördömt Kataloniens självständighetskrav men under tisdagen meddelade regionpresidenten Carles Puigdemont att Katalonien trots fördömanden från regeringen kommer att utropa självständighet "inom ett par dagar".

Nu försöker regeringen lugna den spanska marknaden. Landets ekonomiminister uttryckte vid en presskonferens på onsdagen att krisen i Katalonien inte ska påverka spanska kunder.

– Han sade att Katalanska banker är spanska banker och europeiska banker är solida, säger Beatrice Jansson.

Mer om Katalonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".