Joakim Bornold
Joakim Bornold, sparekonom på banken Nordnet. Foto: Lars Schröder/TT

Eniro räddas i sista stund med nya pengar

"Har varit mycket brutalare än vad någon kunnat ana"
1:09 min

Sök- och annonsbolaget Eniro har stått vid konkursens rand. Men bolaget räddas nu genom tillförsel av nya friska pengar.

– Nu har man gått in och räddat bolaget genom att helt enkelt skjuta in mer pengar i bolaget, säger Joakim Bornold, sparekonom på banken Nordnet.

Eniro har sina rötter i den gamla telefonkatalogen. När telefonkatalogen i papper försvann skulle Eniro försöka tjäna pengar som en söktjänst på nätet.

Pengarna skulle komma från annonser. Men inte utan problem, skulle det visa sig.

– Det teknikskiftet har varit tufft och mycket brutalare än vad någon kunnat ana och konkurrensen är ju skyhög, säger Joakim Bornold.

Problemen har radat upp sig. Aktieägarna gavs bilden att vinsterna var mycket större än de var. En tidigare vd polisanmäldes. Eniro blev synonymt med kris.

Nu skulle Eniro räddas med hjälp av nya pengar. För att den planen skulle gå igenom krävdes att bankerna och ägarna sa ja.

Alla ville inte ställa upp på räddningsplanen som var nära att gå i stöpet. Fortfarande igår såg det ut som om Eniro skulle gå under.

Men i sista stund har Eniro räddats. Och i dag rusar Eniros aktie på börsen.

Men är Eniro räddat på lång sikt?

– Det får vi se. Det känns som att risken är fortsatt hög. Det är långtifrån riskfritt, säger Joakim Bornold.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".