Nobelpriset i kemi
Årets pristagare. Foto: Claudio Bresciani/TT

Molekylär avbildning får kemipriset

Kemipristagaren Richard Henderson: Firandet får vänta lite
0:53 min

Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson tilldelas årets Nobelpris i kemi för utveckling av kryoelektronmikroskopi.

– Det här årets pris handlar om en "cool" metod för att avbilda livets molekyler, sa Göran K Hansson om årets Nobelprisvinnare i kemi.

Och det är Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson som får det, för utveckling av kryoelektronmikroskopi för högupplösande strukturbestämning av biomolekyler i lösning.

Vetenskapsakademiens ordförande, professor Sara Snogerup Linse, säger i sitt tal till vinnarna att vi tack vare deras upptäckter står inför en revolution i biokemi.

Två av de på förhand vinsttippade upptäckterna var genkniven Crispr/Cas 9, som har gjort det snabbare och enklare att göra genförändringar, och britten Henry Snaiths utveckling av solceller med hjälp av mineralet perovskit. 

Video: Kemipriset 2017 på en minut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".