Annie Lööf
Foto: Johan Nilsson/TT

Centern föreslår sänkt inkomstskatt

Annie Lööf: hushållen ska få ha mer pengar i plånboken
1:31 min

Trygghet i hela landet samt jobb och företagande är två av de områden som står i fokus i Centerpartiets budgetmotion, som presenterades i dag.

Partiet vill bland annat att låg- och medelinkomsttagare ska få sänkt skatt med 2.000 kronor om året.

– Att sänka skatten för de som jobbar är bra för ekonomin, det är bra för att fler går från bidrag till arbete, och det är också viktigt för att hushållen ska få ha mer pengar i plånboken, säger Centerpartiledaren Annie Lööf.

Centerpartiet avsätter i sin skuggbudget för nästa år 8,4 miljarder kronor till en inkomskattesänkning. Även pensionärer föreslås få sänkt skatt.

– Det finns ingen konflikt i svensk politik om pensionärernas skattesänkningar. Centerpartiet sänker skatten mer för pensionärerna nästkommande år och sedan följer vi regeringens bana.

För att få bukt med det partiet kallar klyvningen av Sverige föreslås bland annat ett så kallat ingångsavdrag, som ska göra att fler kommer in på arbetsmarknaden. Det beräknas kosta 11,7 miljarder kronor nästa år.

Ett av de viktigaste förslagen, enligt Centerpartiet, är en höjning av de generella statsbidragen till kommuner och landsting - nästa år med 7 miljarder.

Enligt partiledaren Annie Lööf är det mer effektivt än riktade statliga pengar.

– Vi ser att behoven skiljer sig åt. I Västernorrland kanske man behöver satsa på förlossnigsvården, i Småland behöver man förstärka förskola och skola och på ett annat håll så behöver man bygga ut särskilda boenden för äldre.

På rättsväsendet lägger Centerpartiet tre miljarder kronor mer än regeringen.

– Otryggheten, och känslan av otrygghet, breder ut sig, och därför är det viktigt att se till att rättsstaten finns för alla, såväl den utsatta kvinnan i en förort, som bonden på landsbygden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".