Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk politiska talesperson.
Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk politiska talesperson. Foto: Claudio Bresciani/TT.

SD vill slopa etableringen för att höja pensionen

Oscar Sjöstedt: Etableringsuppdraget leder inte till jobb
1:17 min

Sänkt skatt för låginkomsttagare, slut på vårdköerna och lägre pensionärsskatt. Det är några av förslagen i Sverigedemokraternas skuggbudget, som partiet presenterade idag.

Reformerna finansieras bland annat med slopade insatser för etablering av nyanlända.

Oscars Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, tror inte att det blir något problem för etableringen:

– Tvärtom, vi och andra har utvärderat och sett att till exempel etableringsuppdraget inte leder till jobb. Det är bara fyra procent som går igenom det där som får ett riktigt jobb och man lägger tiotals miljarder på det, det är inte försvarsbart.

– Och så behövs stora nedskärningar på arbetsförmedlingen också, säger Oscar Sjöstedt.

Mycket av finansieringen till de reformer som SD föreslår kommer från besparingar på migrations- och integrationsområdet, 30 miljarder nästa år.

SD vill också dra in 10 miljarder från arbetsförmedlingen samt höja momsen för restauranger med 11 miljarder.

Pengarna ska användas till att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare, till att få slut på köerna inom vården och till 7.000 fler poliser.

SD vill ta bort den så kallade pensionärsskatten snabbare än regeringen.

– Regeringen kommer lite drygt en tredjedel av hela vägen, vi löper linan ut så att den här skatteskillnaden kommer att utraderas helt med start redan 1 januari 2018, säger Oscar Sjöstedt.

– Med den fördelningsprofil som vi har så får ett hushåll med två äldre en förstärkning med en bra bit över en tusenlapp i månaden netto. Det är ganska mycket för dem med tuffa marginaler, säger Sjöstedt.

Mer om Budgeten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".