Kamerunsk polis patrullerar i Buea den 1 oktober 2017.
Kamerunsk polis patrullerar i Buea den 1 oktober 2017. Foto: AFP

Ökade spänningar mellan språkgrupper i Kamerun

"Vi är Ambazonier, och vi vill ha vår självständighet"
1:46 min

I Kamerun i Västafrika ökar spänningarna mellan den franskspråkiga regeringen och den engelskspråkiga minoriteten.

Månader av protester och krav på självständighet har eskalerat de senaste dagarna och flera demonstranter har dödats.

– Vi är Ambazonier, och vi vill ha vår självständighet, säger Emmanuel Che en av tusentals engelsktalande Kamerunier som protesterar mot den fransktalande statsmakten och kräver en självständig engelstalande stat, kallad Ambazonien.

Kamerun är delat i en i huvudsak engelsktalande del i väster och en större i huvudsak fransktalande del i öster. En uppdelning som har sina rötter i landets koloniala historia.

Missnöjet hos den engelsktalande minoriteten har vuxit gradvis det senaste året men har exploderat senaste dagarna. I helgen dödades 19 demonstranter i våldsamma sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor, och igår sprängdes ännu en hemmagjord bomb riktad mot de fransktalande myndigheterna - den här gången vid en polisstation.

Demonstrationerna började fredligt och som ett uttryck för upplevd diskriminering och med krav på reformer för att inkludera engelskspråkiga i det fransktalande majoritetssamhället, men har gradvis utvecklat sig till en självständighetskamp och våldsamheter från båda sidor.

Kameruns president Paul Biya har öppnat för dialog med separatisterna, men motsätter sig en delning av landet. Ambazonien, som symboliskt förklarade sig självständigt i söndags, har en egen flagga, en nationalsång och en ledare, Sisiku Ayuk Tabe, som uppmanar till fortsatt kamp mot vad han kallar Kameruns ockupation av hans land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".