Barn med cyklar.
1 av 4
Barnen i den lilla orten Näsum cyklar inte alls lika ofta som deras föräldrar gjorde på sin tid. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Carolina i Näsum cyklar ibland.
2 av 4
Carolina i Näsum cyklar ibland. Om hon har tråkigt... Foto: Jenny Sandgren/SR
Maria Block, en av många föräldrar i Näsum, en by i Bromölla kommun i Skåne, som har svårt att få barnen att cykla.
3 av 4
Maria Block, en av många föräldrar i Näsum, en by i Bromölla kommun i Skåne, som har svårt att få barnen att cykla. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Lars Strömgren, Cykelfrämjandets ordförande
4 av 4
Lars Strömgren, Cykelfrämjandets ordförande, uppmanar beslutsfattare på alla nivåer att ta barns cykling på allvar. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio

Barn cyklar allt mindre – ett hälsohot enligt Cykelfrämjandet

"Kommuner, skolor och föräldrar måste ta det på allvar"
1:59 min

Cyklandet i Sverige ökar, speciellt i storstäderna, men bland svenska barn är det tvärtom, de cyklar allt mindre. Nu varnar cykelfrämjandet för att den trenden är ett hot mot folkhälsan.

Carolina, Alexandra och Rasmus är tre skånska barn som cyklar någon gång.

– Ibland när det är tråkigt och jag inget har att göra, brukar jag vara ute och cykla, säger Carolina.

– Innan cyklade jag ganska mycket, men nu cyklar jag inte så himla mycket, till skolan och så.

Varför gör du inte det?

– Jag vet inte, jag bara känner inte för det, säger hon.

Alexandra har sin teori om orsaken.

– Nu finns det telefoner, och dator, och sånt, och förr i tiden hade man inte sådant.

Rasmus har ett förslag på något som skulle kunna få barn att cykla mer.

– Det går ju inte att köra Pokémon Go när man cyklar, för det blir för snabbt. Om man kunde köra ännu snabbare på Pokémon Go, då skulle jag vara ute mer.

– Kanske inte jättemånga gånger, men lite mer, säger Rasmus.

Statistik från myndigheten Trafikanalys talar samma tydliga språk; svenska barn cyklar mindre än för en generation sedan.

I åldern 7-14 år har andelen som cyklar varje dag minskat från 24 till 15 procent, och i åldern 15-24 år från 22 till 12 procent.

– Man vet inte riktigt exakt varför inte barn cyklar, men det har minskat jättemycket. En förklaring kan vara att föräldrar skjutsar sina barn, det är otryggare runt skolorna och skolvalet kanske gör att man bor längre bort från skolan, säger Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämjandet.

– Men det här är något som kommuner och skolor och föräldrar måste ta på allvar, för ohälsan ökar och barnen behöver få en aktiv livsstil i unga år, säger Lars Strömgren.

I den lilla skånska orten Näsum, i Bromölla kommun, där barnen Ekot träffat bor, försöker en grupp eldsjälar motarbeta den här trenden. Maria Block är en cyklande mamma som inte riktigt vet varför dagens barn inte vill cykla:

– Ja, vad kan det bero på? Nya tider, ny teknik, man fastnar, blir slav under mobilen och spel. Det kan nog vara en bidragande orsak, tyvärr, säger Maria.

Cykelfrämjandets ordförande och initiativtagare till det nystartade Trafiksäkerhetsrådet, Lars Strömgren, säger att det inte bara är roligt och praktiskt att cykla utan framför allt hälsosamt

– Just den här träningen som sker utan att man egentligen tänker på det, är väldigt, väldigt viktig, och den skapar otroligt stora samhällsnyttor, säger Lars och fortsätter:

– Man brukar säga att det är 20 gånger hälsosammare att cykla än den eventuella risken för en olycka eller luftföroreningar.

– Särskilt bland barn och bland människor som inte rör sig så mycket - det skulle förlänga deras liv och få dem både fysiskt och psykiskt friskare, säger Lars Strömgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".