Handlar om enklare administrationsuppgifter och fysiskt arbete i naturen.
1 av 2
Kan handla om enklare administrationsuppgifter och fysiskt arbete i naturen. Foto: Jessica Gow/TT, Mike Groll/AP/TT
Man
2 av 2
Ahmad Al Shehab. Foto: Kronofogden.

Många beredskapsjobb till nyanlända

"Mitt jobb kan skaffa mig min dröm här i Sverige"
1:12 min

Majoriteten av de statliga beredskapsjobben har gått till högutbildade, trots att tanken med satsningen var att skapa fler enkla jobb till personer långt från arbetsmarknaden. Flera av de som fått jobben är också nyanlända, visar en rapport från Statskontoret.

43 procent av de statliga beredskapsjobben har gått till nyanlända, enligt Statskontorets rapport.

Ahmad Al Shehab kom till Sverige för drygt ett och ett halvt år sen och jobbar sedan i juni på Kronofogden i Jönköping som handläggare där han hanterar post, påbörjar utredningar och hjälper till att tolka när det behövs. För honom har det här jobbet varit värdefullt.

– Det betyder jättemycket. Nu kan jag säga att jag har en stor kraft och självförtroende för att göra många saker här i Sverige. Mitt jobb kan skaffa mig min dröm här i Sverige, att leva i frid och ha en bra ekonomi, säger han.

Ahmad Al Shehab har en masterexamen i civilrätt och har tidigare jobbat som advokat i Syrien, men han trivs bra på jobbet i Jönköping och hoppas att han får stanna.

– Jag hoppas få tillsvidaretjänst hos Kronofogden eftersom att jag trivs mycket bra här. Jag vill inte jobba bara en kort tid utan jag vill stanna här länge. Jag vill utveckla mig själv här på jobbet och jag tror att alla kan hjälpa mig för att göra det.

Ahmad Al Shehab är en av många nyanlända personer i Sverige med hög utbildning, och eftersom flera av beredskapsjobben gick till nyanlända kan detta vara en förklaring till varför majoriteten av jobben också har gått till högutbildade personer, enligt Statskontoret.

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, tror att beredskapsjobben kan fylla en viktig funktion även för personer med hög utbildning.

– Det kan ju vara så att man står långt från arbetsmarknaden även om man någon gång har skaffat sig en utbildning. Det kan finnas andra skäl till att man till exempel varit långtidsarbetslös eller har svårt att konkurrera. Det är klart att det är en fråga som man ska följa noga men det är inget jag ser som alarmerande, säger hon.

Men moderaterna menar att det finns många som står ännu längre från arbetsmarknaden som inte fått ta del av jobben och tycker därför att satsningen inte har lyckats.

– De som kommer till Sverige, ungefär hälften saknar utbildning eller har en väldigt låg utbildning och den här satsningen var ju tänkt att skapa enklare jobb för de människor som saknar utbildning, säger Jessika Polfjärd, arbetsmarknadspolitisk talesperson för moderaterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".