Tredelad bild: Plastspadar, insektsspray, elektronikdelar
Hormonstörande ämnen kan bland annat hittas i plastleksaker, bekämpningsmedel och elektronik. Foto: Henrik Montgomery/TT, Claudio Bresciani/TT.

Bakläxa för EU-kommissionen om hormonstörande kemikalier

"En del tunga ekonomiska intressen har tryckt på"
1:47 min

Kommissionen ville släppa igenom vissa bekämpningsmedel, men EU-parlamentet röstade ner förslaget. Nu måste det göras om.

Socialdemokraternas ledamot Jytte Guteland är nöjd med beslutet:

– Ja, kommissionen försökte skapa ett undantag och tillåta ämnen som är designade för att vara direkt hormonstörande och som skulle drabba djur, exempelvis bin, fjärilar och krabbor och andra djur. Därmed också skada människors hälsa, jag tänker på barn som är extra utsatta. Jag är glad att parlamentet vägrade gå på den linjen.

EU-kommissionen hade lagt fram ett förslag som innebär att om bekämpningsmedel skadar eller dödar andra djur än det som det är ämnat för, så skulle inte de riskerna behöva beaktas. Men det håller alltså inte EU-parlamentets majoritet med om. Det innebär att EU- kommissionen måste göra om förslaget. Bakslaget kommer också att påverka hur kommissionen ska arbeta vidare med hormonstörande ämnen i allmänhet.

Hormonstörande ämnen påverkar oss olika beroende på när i livet vi exponeras. Till exempel kan ett foster eller en ung person i puberteten vara mer känslig än en människa i annan ålder. Och skadan av störningen kan visa sej först långt senare i livet.

Hormonstörande ämnen kan också påverka oss i mycket låga halter, till skillnad från andra ämnen, där dosens storlek spelar roll. 

EU domstolen har kritiserat EU-kommissionen för att det tagit många år att få fram kriterier för hur riskerna med hormonstörande ämnen ska bedömas.

Centerpartiets Fredrick Federley som också röstade emot förslaget, tror att kommissionen låtit sig påverkas:

– Jag är rädd att det finns en del tunga ekonomiska intressen som tryckt på. Vi har ju försökt från Centerpartiets sida att hålla en tydlig linje som bygger på vetenskapliga kriterier, eftersom varken jag eller mina kolleger är expert på i vilka kvantiteter vissa ämnen är farliga. Däremot vet vi att hormonstörande ämnen måste vi vara försiktiga med, säger Fredrick Federley.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".