Man med tummen upp och modelering av molekyler
1 av 2
Jacques Dubochet och den ökade upplösningen. Foto: TT/Nobelprize.org
Man
2 av 2
Professor Peter Somfai, säger att den nya mikroskopimetoden bland annat kommer att kunna användas för utveckling av läkemedel. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio

Närbilder av livets molekyler gav nobelpris

Närbilder av livets molekyler gav nobelpris
1:27 min

Tre pristagare delar på årets Nobelpris i kemi för upptäckten av ett nytt sätt att avbilda mycket små molekyler. Zikaviruset har avbildats med den nya metoden.

Det har redan kommit till användning när man lyckades fånga Zikaviruset i närbild bara några veckor efter att det upptäcktes.

– Man har kunnat avbilda zikaviruset, hela viruset, så att vi kan se hur dess yta ser ut och det här ger ju då möjligheter att utveckla läkemedel mot zikaviruset när man vet hur det ser ut, berättar professor Peter Somfai vid Lunds universitet.

Det forskarna kom på var hur man snabbt kan frysa ner aktiva molekyler och ge dem en skyddande isyta, för att studera dem mitt i steget, som ett målfoto ungefär, och med mycket högre upplösning än någonsin tidigare. Och det här kan användas inom andra områden också.

– Ett exempel är att vi kan avbilda bakterierna på en atomupplösningsnivå, och det öppnar nya möjligheter att komma åt antibiotikaresistenta bakterier och utveckla läkemedel också för dem, säger Peter Somfai.

Enligt Alfred Nobel ska ju priset gå till den som gjort störst nytta för mänskligheten, på vilket sätt kommer det här att kunna användas i framtiden?

– Man kan använda det för att få en fördjupad förståelse för hur livets molekyler fungerar och det kommer definitivt att användas för utveckling av nya läkemedel.

Årets kemipris på nio miljoner delas lika mellan britten Richard Henderson, schweizaren Jacques Dubochet och Joachim Frank som är verksam i USA.

Video: Kemipriset 2017 på en minut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".