Delad bild: Person hos en handläggare och Ylva Johansson.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Marcus Ericsson/TT, Claudio Bresciani/TT.

Färre nyanlända till kommunerna nästa år

"Kommuner med många egenbosatta får ta emot färre än tidigare"
1:40 min

Antalet nyanlända som ska fördelas över de svenska kommunerna via den så kallade bosättningslagen sjunker nästa år. I dag fattar regeringen beslut om hur många nyanlända respektive län ska ta emot under år 2018.

Den så kallade bosättningslagen inrättades år 2016 och innebär att alla kommuner måste vara med och dela på mottagandet av nyanlända som beviljats uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag vet att det är väldigt tufft ute i kommunerna att klara av det här stora mottagandet, men jag ser också att alla kommuner tar emot, säger Ylva Johansson, socialdemokratisk arbetsmarknadsminister.

Ytterst är det länsstyrelserna som avgör exakt hur många personer varje kommun ska ta emot. När regeringen i dag fattar beslut om hur många nyanlända som ska anvisas till respektive län under år 2018 rör det sig sammanlagt om betydligt färre personer än tidigare. Orsaken är framförallt att antalet personer som söker asyl i Sverige har sjunkit de senaste åren.

– I år har det varit 23 600 personer som anvisats till kommunerna och nästa år blir det bara 15 200, säger Ylva Johansson.

Den största utmaningen för kommunerna har varit att hitta bostäder åt de nyanlända och på flera håll har man behövt ta till tillfälliga lösningar. Bland kommunerna finns kritik mot att lagen slår hårt mot de platser där bostadsbristen är som störst, eftersom lagen säger att tillväxtkommuner ska ta emot en större andel nyanlända.

– De kommuner som är tillväxtkommuner hade ju ont om bostäder redan innan bosättningslagen trädde i kraft. Man hade inte bostäder till den arbetskraft man skulle behöva till regionen, man har ungdomar som väntar på bostäder. Även om man har planer på att bygga så tar ju byggprocesser väldigt lång tid, det är många överklaganden på vägen, det är många hinder man måste över, säger Per-Arne Andersson som är avdelningschef på kommunernas intresseorganisation SKL.

Nytt med dagens beslut är enligt regeringen att placeringarna nu tar större hänsyn till hur många nyanlända som bosätter sig i en kommun på egen hand.

– Jag har lyssnat på Malmö stad och andra kommuner som tar ett stort ansvar när det gäller egenbosatta, och därför så kommer vi vikta för nästa år så att de kommuner som har många egenbosatta kommer ta emot färre än de har gjort tidigare, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".