Hotell
Hotellet där Stephen Paddock befann sig. Foto: MARK RALSTON

Skyttens flickvän förhörs av FBI

Bilder tagna i hotellrummet där massmördaren Stephen Paddock sköt i Las Vegas visar skyttens döda kropp, skjutvapen och stora mängder tomhylsor.

Hans flickvän har nu återvänt till USA och förhörs av FBI som hoppas att hon ska ge information om vad som låg bakom dådet. Hennes syster säger att Paddock skickade i väg henne inför dådet.
Bilderna från hotellrummet på Mandalay Bay ger en inblick i vad som försiggick när Stephen Paddock utförde sitt dåd. Magasin ligger prydligt uppstaplade, medan automatvapen — en del utrustade med stativ och kikarsikten — ligger på golvet och på fåtöljer. Även den hammare som Paddock ska ha använt för att slå sönder fönstren syns på en av bilderna.

– Första larmsamtalet om skottlossning kom 22.08. Vi vet nu att den misstänkte sköt till och från någonstans mellan nio och elva minuter. Vi vet att den misstänkte sköt fler än ett dussin salvor, och vi vet att skjutandet upphörde 22.19, säger polisen Kevin McMahill vid en presskonferens.

Han varnar för att utredningen kommer att bli utdragen. Bara informationen från den tekniska undersökningen av konsertplatsen kommer att ta flera dagar att analysera.

Ett kort videoklipp visar den söndersprängda dörren som polisens insatsstyrka tog sig in genom. I dörren syns också kulhål, antagligen från när Paddock sköt mot en hotellvakt som skulle undersöka rummet innan polisen anlände. McMahill kallar mannen, som träffades i benet, för en hjälte, och säger att han kunde ge information om vilket rum gärningsmannen befann sig i.

Att det ändå dröjde till 23.20, 72 minuter efter första larmsamtalet, innan polisens insatsstyrka gick in i rummet förklarar McMahill med att Paddock hade slutat skjuta mot folkmassan.

– Vi hör inga fler skott, våningarna hade evakuerats och den misstänkte var isolerad i ett rum, säger han, och tillägger att man utreder vem som läckt bilderna till pressen.

När polisen väl gick in låg skytten död på golvet, iklädd handskar. På ett bord låg vad som på bilder ser ut som en handskriven lapp.

Tolv av de skjutvapen i hotellrummet hade så kallade "bump stock"-anordningar som gör att de kan skjuta automateld, enligt polisen. Anordningen är laglig i USA, även om helautomatiska vapen till stor del är förbjudna.

Gärningsmannen hade också monterat upp kameror både i och utanför hotellrummet, bland annat i en matvagn i korridoren och i dörrens titthål för att kunna se när polisen närmade sig.

Motivet bakom dådet är oklart, men polisen hoppas att den misstänkte skyttens flickvän ska kunna bringa klarhet i det hela, även om hon är fri att göra som hon vill. Hon har flugit till Los Angeles från Filippinerna, där hon var när masskjutningen ägde rum. Kvinnan förhörs nu av FBI om vad hon vet och hennes advokat är närvarande.

Hennes syster säger till australiska Channel 7 att Paddock köpte flygbiljetterna till Filippinerna åt henne.

– Jag vet att hon inte vet någonting, precis som vi. Hon skickades i väg så att hon inte skulle kunna blanda sig i hans planer, säger hennes syster gråtande i intervjun, där ytterligare en syster medverkar.

Enligt filippinsk polis gjorde Paddock en transaktion på 100 000 amerikanska dollar till kvinnans konto i Filippinerna. Pengarna tros ha varit en typ av livförsäkring till kvinnan.

Tidigt på tisdagen skrevs dödssiffran upp till 59. Rättsläkaren reviderade på tisdagskvällen siffran till 58 dödsoffer plus Paddock, som tog sitt eget liv innan polisen stormade hotellrummet.

Fortfarande vårdas många på sjukhus. Bara på Sunrise Hospital finns 59 patienter, varav tillståndet för 31 fortfarande är kritiskt, skriver sjukhuset på Facebook. I sin senaste uppdatering hade UMC Trauma Center tolv patienter med livshotande skador.

USA:s värsta masskjutning

Gärningsmannen Stephen Paddock, 64, befann sig på 32:a våningen i hotellet och kasinot Mandalay Bay vid paradgatan "The Strip" i Las Vegas på söndagskvällen. Från sitt rum hade han utsikt över publikhavet på countryfestivalen Route 91 Harvest Festival, som ägde rum snett mitt emot hotellet, när han öppnade eld och sköt till och från i uppemot elva minuter.

Minst 58 personer plus gärningsmannen dödades och fler än 500 skadades, vilket gör dådet till den dödligaste masskjutningen i sitt slag i USA. Närliggande sjukhus fylldes av skadade, som bland annat förts dit på pickupflak. Hundratals läkare och sjuksköterskor kallas in, och dagen därpå köade människor till sjukhusen för att få lämna blod.

Fortfarande är tillståndet för många skadade kritiskt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".