Carles Puigdemont
Carles Puigdemont gick hårt åt både kung och fosterland i sitt tal. Foto: Jordi Bedmar

Carles Puigdemont: Kungen har svikit katalanerna

"Ignorerar dem som blivit offer för polisbrutalitet"
2:10 min

Igår fortsatte ordkriget mellan den spanska regeringen och den katalanske regionledaren Carles Puigdemont.

– Premiärminister Rajoy har fört en katastrofal politik för Katalonien. Kungen håller med och de ignorerar därmed avsiktligt miljoner katalaner som inte tycker som dem. Och de ignorerar de katalaner som blivit offer för polisbrutalitet, sa Carles Puigdemonti ett tv-sänt tal.

Han pekade ännu en gång finger mot den spanska regeringen, men även mot statschefen, kung Felipe, eftersom han i sitt tv-tal i förrgår inte alls nämnde polisens våld mot väljarna i söndagens kontroversiella folkomröstning.

Puigdemont underströk att medling är nödvändig för att lösa krisen i Katalonien och han sa att flera har erbjudit sig att medla.

På måndag samlas det katalanska parlamentet och Carles Puigdemont kommer att tillkännage det slutliga resultatet i folkomröstningen, därpå väntas någon form av självständighetsförklaring.

Svaret på tv-talet från den spanska regeringen lät inte vänta på sig. Den vice premiärministern, Soraya Saenz de Santamaria sa att landet nu upplever de största sprickan i historien. Hon anklagade den katalanske ledaren för att vara verklighetsfrånvänd och att ställa sig över lagen.

– Utanför lagen finns varken demokrati, rättigheter eller möjlighet att leva tillsammans, sa Soraya Saenz de Santamaria.

Runt om i Barcelona hördes som vanligt klockan 10 bankandet av kastruller från fönster och balkonger. Ett ljud av missnöje riktat mot den spanska regeringen, men igår hördes även en kastrullserenad klockan nio, under Carles Puigdemonts tal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".