Tredelad bild: Kärnkraftverk, skylt vid ett skyddsobjekt och nätverkskablar
Information om kärnkraftverk, fibernät och skyddsobjekt kan finnas med i kommunernas säkerhetsanalys. Foto: Tomas Oneborg/TT, Fredrik Sandberg/TT, Lise Åserud/TT.

Många kommuner vet inte vad som är skyddsvärt

"Det är ett komplext område och lagstiftningen är ju inte helt tydlig"
2:08 min

Många av landets kommuner saknar en säkerhetsanalys där de identifierat vad som ska hållas hemligt med hänsyn till rikets säkerhet, det visar en sammanställning som gjorts av tidningen Dagens Samhälle.

– Det är så klart inte bra att om det är så här pass många kommuner som inte har gjort en säkerhetsanalys, just för att undersöka om man har information som har betydelse för rikets säkerhet, säger Åsa Zetterberg, sektionschef för avdelningen för digitalisering på Sverige Kommuner och Landsting, SKL.

Kommunerna ska enligt säkerhetsskydds­förordningen upprätta en säkerhetsanalys över kommunernas verksamhet och infrastruktur som - om de hamnar i orätta händer - kan riskera rikets säkerhet och som kan behöva skyddas mot exempelvis terrorism.

En säkerhetsanalys kan innehålla bland annat en beredskapsinformation, uppgifter om hamnar, flygplatser, broar, dricksvattenförsörjning, kärn­kraftverk, militära skydds­objekt, fibernät och knut­punkterna för Sveriges internettrafik.

Tidningen Dagens Samhälle har ställt frågan till samtliga landets kommuner om de har gjort en kommunal säkerhetsanalys, som de är skyldiga att göra enligt lag. 165 kommuner svarade på tidningens enkät. Majoriteten av svaren, som var från 118 kommuner, visade att kommunerna inte hade säkerhetsanalys.

I dag har många kommuner outsourcat exempelvis IT-verksamhet, på ett motsvarande vis som Transportstyrelsen gjorde med sina databaser. Men om det finns kommuner som likt Transportstyrelsen också lämnat ut säker­hetsklassad information, det kan ingen veta förrän alla kommuner gör sina säkerhetsanalyser, säger Åsa Zetterberg.

– Vi vet i dag inte hur många kommuner som har outsourcat verksamhet som eventuellt har information som rör rikets säkerhet, säger hon.

Säkerhetspolisen är tillsynsmyndighet över kommunernas säkerhetsanalys. Men säkerhetsskydds­förordningen har kritiserats för att vara otydlig och Säpo får kritik för att de inte bistår kommunerna med hur de ska definiera säkerhetsrisker.

I Malmö gjorde man en säkerhetsanalys för 14 år sedan, men säkerhetsskyddschefen i Malmö stad Bo-Göran Andersson är kritisk mot frånvaron av stöd i skyddsarbetet.

- Först och främst så i säkerhetsskyddsförordningen så framgår det inte hur ofta de här analyserna ska genomföras. Bara att den ska göras. Det är ett komplext område och lagstiftningen är ju inte helt tydlig med vad som ska betraktas som säkerhetsskydd och vägledningen är inte jättetydlig, säger Bo-Göran Andersson, säkerhetsskyddschef i Malmö stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".