Partiledaren Ulf Kristersson och Svantesson och ekonomisk-politiske talespersonen Elisabeth Svantesson presenterar i dag Moderaternas skuggbudget.
Partiledaren Ulf Kristersson och Svantesson och ekonomisk-politiske talespersonen Elisabeth Svantesson presenterar i dag Moderaternas skuggbudget. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Sänkt skatt och höjd brytpunkt i M:s budget

"Arbetslinjen gäller alla människor i Sverige"
2:04 min

Moderaterna vill införa ett nytt jobbskatteavdrag för dem med låga inkomster. Samtidigt ska färre betala statlig skatt. Det sa den nya partiledaren Ulf Kristersson på presentationen av partiets skuggbudget på en presskonferens idag, där han uppträdde tillsammans med den nya ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson.

 – Här finns den största skattereformen sedan 2007, den största bidragsreformen sedan 1980 och den största satsningen på statens grundläggande funktioner på 20 år, sa Ulf Kristersson.

Den nya modertatledaren lyfte fram att Allianspartierna i sina enskilda budgetmotioner har en gemensam text om ekonomisk politik, något de har gjort i flera år men som han menar många inte inser betydelsen av.

– Jag vågar hävda att vi på ett par dygn skulle göra om det till en gemensam, operativ statsbudget. Vi är mer överens nu än vad regeringen var när den började skriva sin regeringsförklaring, sa Kristersson på pressträffen.

M:s nya jobbskatteavdrag är på 22 miljarder kronor, den största posten i partiets budget.

– För en sjuksköterska eller en busschaufför handlar det om 10.500 kronor mer per år i sänkt skatt, säger Elisabeth Svantesson.

På presskonferensen framkom det att M säger ja till regeringens höjning av barnbidraget.

– Tillsammans med vår skattesänkning så är det ett rejält tillskott för arbetande personer med barn, säger Svantesson.

Moderaterna är kritiska till regeringens höjning av skatten på investeringssparkonton, men Ulf Kristersson kommer inte att stoppa höjningen genom att bryta ut förslaget från budgeten.

– En budget ska tas i sin helhet, sa han på en fråga från Ekot.

Andra M-satsningar är sänkt pensionärsskatt samt förstärkning av polis, åklagare, domstolar och försvaret.

Partiet vill också höja gränsen för när man ska börja betala statlig skatt så att fler slipper skatten. Den reformen kostar 2 miljarder 2018 och växer till 6 miljarder 2020.

M vill införa ett extra jobbskatteavdrag för personer över 64 år som arbetar, det kostar statskassan 2,6 miljarder.

För att finansiera sina förslag säger Moderaterna nej till 28 miljarder av de utgifter som regeringen föreslår i sin budget. M vill också höja momsen på mat från 12 till 14 procent. Partiet sparar också stort på arbetsmarknadspolitik, byggsubventioner och "ineffektiv miljöpolitik". Även höjningen av biståndet kapas.

Som övriga allianspartier föreslår M omkring 10 miljarder mindre i så kallade reformer eller satsningar jämfört med regeringen, 30 jämfört med regeringens 40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".