Mu Sochua
Mu Sochua, vice ordförande i Kambodjas nationella räddningsparti, har lämnat landet efter en varning. Foto: Tang Chhin Sothy/AFP

Fler oppositionsledare flyr Kambodja

"Dags för riktade sanktioner mot regeringen"
1:59 min

Nästan hälften av oppositionspartiets parlamentsledamöter har nu flytt Kambodja – efter hot om att gripas.

I går lämnade även Mu Sochua, vice ordförande i Kambodjas nationella räddningsparti, efter att ha blivit varnad.

– Jag fick en varning av en äldre regeringstjänsteman om att jag skulle gripas, säger Mu Sochua till tv-kanalen Al Jazeera.

Exakt var hon befinner sig nu är inte känt, men hon har även ett amerikanskt medborgarskap.

Nästa sommar ska allmänna val hållas. Oppositionspartiet gick framåt mycket starkt vid förra valet 2013 och sedan dess har premiärminister Hun Sen försökt tysta dem.

I år har nya lagar införts för att inskränka yttrandefriheten, för att kunna gripa oppositionella och upplösa politiska partier. Lagarna utnyttjas nu till att stänga media och tvinga frivilligorganisationer att lägga ner.

För en månad sedan greps oppositionsledaren Kem Sokha, anklagad för landsförräderi. Mu Sochua har sedan gripandet av partiledaren åkt runt i landet med budskapet att befolkningen inte ska ge upp och att de hoppas på fortsatt stöd vid valet.

I ett tal i måndags varnade Hun Sen att om stödet för den fängslade oppositionsledaren inte upphörde så skulle fler gripas och partiet upplösas.

Mu Sochua anser att det internationella samfundet måste agera kraftigt för att rädda Kambodja.

– Det är dags för riktade sanktioner mot regeringen. Till exempel att inte ge dem inresetillstånd i andra länder och även att alla internationella donatorer slutar ge teknisk assistans till regeringen, vädjar hon.

Det svenska biståndet till Kambodja uppgår till en miljard kronor under en fyraårsperiod fram till 2018. I det ingår teknisk assistans till regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".