Fredrik Furtenbach och moderaterna
Allianspartierna vill sänka skatterna på olika sätt, enligt Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach. Foto: Lars Pehrson/TT och Sveriges radio.

Analys: Alliansen överens – men inte om allt

Fredrik Furtenbach: Splittrade kring migrationspolitiken
2:22 min

Alliansen är överens om mycket när det gäller den ekonomiska politiken. Svåra frågor finns, men de syns inte tydligt i budgetförslagen, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Alliansen regerade ihop i åtta år, och är samspelta i traditionella höger-vänsterfrågor som skatter, bidrag och företagens villkor. Men detta var före den stora flyktingvågen 2015. Efter det har debatten handlat mycket om andra frågor, som migration, integration, öppenhet och nationalism. Och de är mycket mera splittrande för alliansen.

Vad har allianspartiernas budgetförslag gemensamt?

– Det är ganska mycket. Alla vill sänka inkomstskatterna och utvidga systemet med RUT-avdrag. De vill satsa mera på polisen och försvaret än regeringen. De vill spara på arbetsmarknaden, det vill säga sysselsättning för arbetslösa, och i stället bland annat införa en ny anställningsform där nyanlända och unga utan gymnasieutbildning får lägre ingångslön. Alla vill även ta bort regeringens stöd till byggbranschen.

Vad är skillnaderna?

– De vill till exempel sänka skatterna olika mycket, och på olika sätt. Moderaternas förslag är den största enskilda sänkningen av inkomstskatten och görs genom ett nytt jobbskatteavdrag, ungefär samma modell som på Reinfeldts tid. Liberalerna satsar stort på att sänka skatten på höga inkomster, Centern prioriterar sänkta arbetsgivaravgifter för unga och kristdemokraterna har en helt egen modell med bland annat sänkta skatter för föräldrar.

– Sen finns de viktigaste skillnaderna utanför budgetarna. Allianspartierna är fortfarande splittrade kring migrationspolitiken och kring hur de ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Just oenigheten kring Sverigedemokraterna och i vilka lägen alliansen kan ta makten ligger ofta i botten när det gnisslar i alliansen.

Allianspartierna har kritiserat regeringen för att spara för lite. Hur gör de själva?

– Regeringen gör av med 40 miljarder ofinansierat, det vlll säga utan att spara på annat. Alliansen lägger sig på ungefär 30 miljarder, och får därmed ett överskott i de offentliga finanserna som är 10 miljarder större. Det är för att markera och ge en bild av större ansvarstagande.

– Men 10 miljarder är ganska lite i det här sammanhanget, så det är ingen stor skillnad i sparsamhet mellan regeringen och alliansen. Man kan säga att skillnaden i praktiken ligger inom felmarginalen, för enbart felet i prognoserna över överskottet brukar vara större än så.

Vad skiljer då Sverigedemokraternas förslag från alliansens?

– Sverigedemokraterna ville själva gärna lyfta fram sina föslag om skattesänkningar för pensionärer och satsning mot vårdköer. Men även för dem är det enskilt dyraste förslaget en säkning av inkomstskatten, nästan lika stor som Moderaternas. Partiet gör också stora besparingar på migrations- och integrationspolitiken som allianspartierna inte ställer upp på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".