Man med skägg och glasögon
Foto: AFP/TT

Kataloniens självständighet utmanas av Madrid

"För att undvika en ännu värre situation"
1:50 min

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy uppmanar den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont att avstå från att utropa självständighet i Katalonien. Annars väntar en "ännu värre situation".

Premiärminister Mariano Rajoys uttalanden riktar sig mot måndagen då Carles Puigdemont förväntas utropa regionens självständighet inför det katalanska regionsparlamentet.

Kort efter uttalandena meddelade även Spaniens konstitutionsdomstol att de ogiltigförklarat det möte där självständigheten skulle utropats.

Den spanska konstitutionsdomstolen kan ställa in ett parlamentariskt möte i särskilda nödfall. Nu hänvisar man till att den politiska ledningen i Katalonien, genom en väntad självständighetsförklaring, kan göra sig skyldig till ett lagbrott och att de folkvalda politikerna skulle överträda sina ansvarsområden.

Enligt Rajoy är den enda lösningen på situationen att Katalonien omedelbart underkastar sig spansk lag. Annars väntar en "ännu värre situation", som han sade utan att specificera närmare vad det skulle innebära.

– Det man kan tro ska hända är något av de scenarion som man pratat om länge här. Antingen att man aktiverar artikel 155, som innebär att Katalonien får lyda under spansk lag och mister en del av sin autonomi, säger Ekots sydeuropakorrespondent Margareta Svensson. 

Ett annat alternativ skulle kunna vara att man inför undantagstillstånd i regionen, men det är mindre troligt enligt Margareta Svensson.

– Det kan också bli så att man avsätter Puigdemont helt enkelt, och utlyser nyval i Katalonien, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".