NAFTA
Det kan ta många år innan avtalet är klart, men redan nu går det att få en indikation om vad de stora frågorna är. Foto: Lars Hagberg/AFP

Nytt Nafta-avtal kan gynna svenska företag i Mexiko

"Inte sannolikt att man kommer vilja höja tullarna"
1:41 min

De flesta svenska företag som är etablerade i Mexiko kommer sannolikt att gynnas om förhandlingarna kring ett nytt Nafta-avtal går i lås. Men det finns orosmoln.

Den bedömningen gör Kommerskollegium där Ingrid Berglund har utrett omförhandlingens eventuella konsekvenser.

– Svenska företag skulle kunna påverkas i hög grad av omförhandlingarna ifall områden som exempelvis tjänster och arbetsvillkor blir stärkta i avtalet, säger hon.

Frihandelsavtalet Nafta från 1994 mellan Mexiko, USA och Kanada, har USA:s president Donald Trump tidigare sagt sig vilja dra sig ur. Det ledde till stor oro inom näringslivet, men nu pågår sedan i augusti alltså förhandlingar om ett nytt sådant.

Det kan ta många år, men redan nu går det att få en indikation om vad som sannolikt blir de stora knäckfrågorna, säger Ingrid Berglund.

 – Vi har gjort bedömningen utifrån de amerikanska positionerna att det inte är sannolikt att man kommer vilja höja tullarna i handeln mellan de tre länderna. Det för att även amerikanska företag skulle påverkas i hög grad av högre tullar. Däremot skulle omförhandlingar kunna leda till striktare regler inom en del andra områden som ursprungsregler. Alltså de som reglerar en varas ursprung, säger hon.

På vilket sätt skulle det påverkas?

– Det skulle kunna var så att man från USA:s sida vill reglera hur mycket insatsvaror som måste komma från USA och hur mycket som kan få komma från andra länder.

Svenska företag sysselsätter omkring 62 000 personer i Mexiko, främst inom industri och tillverkning, men under senare år med ett växande antal även inom servicesektorn. Där kommer också mycket av fokus läggas under Naftaförhandlingarna framöver spår Ingrid Berglund.

 – Jag tror också att regler om miljö kommer få en stor del i omförhandlingarna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".