Karfentanil som analyseras av DEA i USA.
Karfentanil som analyseras av DEA (Drug Enforcement Administration) i USA. Foto: Russell Baer/DEA

Nu har nätdrogen karfentanil skördat liv i Sverige

Nu har nätdrogen karfentanil skördat liv i Sverige
1:32 min

100 gånger mer potent än morfin.

Den dödliga nätdrogen karfentanil har tagit sig till Sverige, och skördat sina första liv.

Förra året dog fler än 64 000 amerikaner av överdoser. Det är en ökning med 22 procent på ett år, och i det som kallas för en epidemi dödas fler än i både bilolyckor och av skjutvapen.

Ett skäl till att antalet som dör i överdoser ökat så snabbt är den mycket potenta syntetiska drogen karfentanil. Sverige har hittills varit förskonat från denna drog, som ofta säljs via nätet, men nu har den orsakat dödfall även här.

– Vi har tre fall där vi har bekräftat karfentanil i blodet hos avlidna, säger Robert Kronstrand toxikolog vid Rättsmedicinalverket.

Hör hela podden "Den tysta döden" av Konflikt här!

Karfentanil är en syntetisk opioid, en variant av drogen fentanyl som funnits i missbrukarkretsar i ett par decennier. Medan fentanyl är 100 gånger starkare än morfin är karfentanil ytterligare hundra gånger mer potent.

Innan den började missbrukas användes den mest för att söva elefanter och giraffer. En dödlig dos för en människa är 0.005 mg eller 5 mikrogram.

– Det här är 3 olika provrör, i det ena har vi 50 mg av ämnet och det kan vara en dödlig dos av heroin, sedan har vi en där man bara ser några kristaller och det är en dödlig dos av fentanyl. Går vi sedan över till karfentanil, jag vet ju att det finns där, men jag får verkligen titta noga för att hitta det, säger Peter Konradsson, professor i Kemi vid Linköpings Universitet.

Tre dödsfall har rapporterats till följd av karfentanil, men det kan vara i underkant, eftersom man inte regelmässigt testar för just den substansen.

– Det kan finnas många fler fall där man inte har misstänkt det men där drogen kan ha varit närvarande, säger säger Robert Kronstrand vid Rättsmedicinalverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".